Bedankt, Tollenaar & De Jong!

Foto: Sam Fish

Zo’n honderd genodigden kwamen donderdag 31 mei bijeen om afscheid te nemen van oud-wethouders Gerrit de Jong (CU) en Frans Tollenaar (SGP). De twee werden overspoeld door cadeaus tijdens een staande receptie in het paviljoen van Zoet of Zout in Stellendam.

Door Sam Fish

“Het is mooi om te zien hoe deze mannen tot op het allerlaatste moment vol passie hun taken hebben vervuld,” zegt gemeente secretaris Wim van Es, die de middag aan elkaar praat. “Het is dan ook jammer dat we hier vandaag samen komen om afscheid van hen te nemen. De gemiddelde leeftijd van het college schiet nu ook ineens omlaag.”

Burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman bijt het spits af en mag als eerste de heren toespreken. “Wat fijn dat u met zovelen gekomen bent. Met het noodweer ban vanmorgen dachten we heel even dat er niet veel mensen zouden komen vandaag,” begint ze. “De verkiezingen van 21 maart hebben geleid tot een nieuwe coalitie en een andere zetelverdeling. En dus moet er vandaag afscheid genomen worden van Gerrit en Frans.”

“Er mag wel even gezegd worden dat de goede positie van de gemeente en het feit dat het eiland zo goed op de kaart staat mede door jullie inzet komt. Jullie zaten immers bij de eerste wethouders van de gemeente GO,” gaat ze verder. “Frans is een geboren en getogen Zeeuw en kwam in 2010 naar dit eiland in de voormalige gemeente Goedereede. De afgelopen jaren is hij verknocht geraakt aan Goeree-Overflakkee en dat is hoogst ongebruikelijk voor een Zeeuw,” vertelt de burgemeester. “We hebben de afgelopen jaren een hoop momenten gedeeld; vurige debatten, goede vergaderingen, maar altijd met een positieve afsluiting. Ik wil je bedanken voor je inzet voor dit mooie eiland. We zullen je vast nog wel tegenkomen op de kop van het eiland, in de buurt van je chalet.”

LEES OOK: Eerste werkbezoekje van de nieuwe gemeenteraad en college

“Gerrit was van 2002 tot en met 2006 wethouder in Middelharnis en van 2011 tot aan de herindeling in de voormalige gemeente Dirksland,” vertelt Grootenboer. “Je had een sociale portefeuille en dat lag je erg goed. Je was er goed in om de belangen van de zwakkere, of zo gezegde ‘pechmensen’, te behartigen. En wat deed je dit werk graag en vol passie. Het is dan ook enorm jammer dat de kiezer indirect jouw toekomst heeft bepaald. Dit is dan ook het einde van je politieke loopbaan. Je hebt groot respect voor de democratie en je werkte met en voor de belangen van de samenleving. Bedankt voor een prachtige samenwerking en voor wat je hebt betekend voor de gemeente en de inwoners.”

Naast de burgemeester komen ook Hans Klein, afgevaardigde van de commissaris van de Koning en Kees van Dam, voorzitter van de SGP op Goeree-Overflakkee aan het woord om iets te zeggen over hun samenwerking met Frans Tollenaar. Voor Gerrit de Jong zijn dat Christen Unie-voorzitter Bert Tuk en Cor Hameeteman, voorzitter van de WMO-adviesraad. De twee heren worden meerdere malen uitvoerig bedankt voor hun inzet en harde werk. Het is wel duidelijk dat de twee gemist worden.

Speech
“Ik wil graag iedereen bedanken voor de aanwezigheid en de lieve woorden die gezegd zijn,” begint Frans Tollenaar als hij zelf even het woord mag nemen. “In het leven staat afscheid nemen centraal, zo ook vandaag. Het wethouderschap was avontuurlijk en na 16 jaar kan ik zeggen dat ik vergroeid ben met dit vak. Ik zal iedereen gaan missen; het college, de collegialiteit, de uitdagingen. Het was een geweldige tijd, met hoogte- en dieptepunten. Ik heb de kracht van de Heere gekregen om dit werk te mogen doen. Het gaat jullie allen goed.”

Ook Gerrit de Jong mag nog even de aanwezigen toespreken. “Het is een afscheid met een terugblik en een blik op de toekomst, vormgegeven aan de hand van smaken, aangezien we hier vandaag bij Zoet of Zout zijn. Mijn werk in de gemeente heeft soms een vervelende nasmaak. Hier vallen het vroegtijdige vertrek van Marnix Trouwborst en het plotselinge overleiden van Piet Koningswoud onder. Dat waren bittere pillen in mijn tijd,” vertelt hij. “Wat wel lekker smaakte was dat mijn partij mij de kans bood om mij in te zitten voor het eiland. Hier staat dan ook een blij mens. Het waren vijf smaakvolle jaren, pittig af en toe. Dank aan iedereen die mij verdragen heeft en die met mij samengewerkt heeft. Dank aan God die mij kracht heeft gegeven om dit te doen. En nu allemaal opzouten.”

LEES OOK: Gezelschapsvrijwilligers gezocht

Volgende stap
Gerrit de Jong en Frans Tollenaar zijn dan klaar met hun wethouderschap, maar ze zijn nog lang niet rijp voor een pensioen. Dat betekent dus dat er voor beide heren een nieuwe tijd aanbreekt. “Ik ga eerst werk doen in de kerk waar ik ouderling ben geworden,” vertelt Tollenaar. “Daarnaast heb ik ook wat projecten aangenomen die alle kanten op zouden kunnen gaan. Het is een beetje een trechter op dit moment, er komt heel veel mijn kant op en dan is het kijken wat ik uiteindelijk echt wil gaan doen.”

Ook Gerrit start met een nieuw project; “Mijn nieuwe baan is werk zoeken. Daar ga ik mij fulltime mee bezig houden,” zegt hij lachend. “Ik heb op dit moment nog geen uitzicht op iets, maar ik heb een team gevonden die mij gaan helpen. LinkedIn wordt aangepakt en we gaan samen kijken wat voor werk bij mij past en wat ik dus zou kunnen gaan doen. Spannend.”

Reacties