Vrijwilligers maken Haringvliet schoon

Foto: PR Schoon Haringvliet

Twintig vuilniszakken vol: zoveel afval raapten 35 vrijwilligers in twee uur tijd op tijdens een opruimactie op 26 mei rondom het Haringvliet. In Gemeente Westvoorne verzorgden districtshoofd Bart Keunen van Rijkswaterstaat en wethouder Lies van der Pol vooraf de officiële opening van vijf recent geplaatste jutbakken.

De opruimactie is onderdeel van Schoon Haringvliet. In dit project werken IVN, Rijkswaterstaat, Provincie Zuid-Holland en het Droomfonds Haringvliet samen met gemeenten en inwoners aan een schoner Haringvliet.

De jutters vonden voornamelijk plastic afval, zoals touw, (kleine) vislijnen en glas. Daniël van Veen van IVN Natuureducatie: “Op het oog leek het strand behoorlijk schoon, totdat je op zoek gaat naar afval. Dan zie je veel meer afval liggen dan je denkt”.

Verstrikt in afval
Met de opruimactie wil Schoon Haringvliet de stranden opschonen en zorgen dat er minder plastic via de rivieren en deltawateren in zee belandt. Dit is nodig want vogels en vissen, zoals de lepelaar, de steur en de zeearend, kunnen verstrikt raken in het afval of zien het aan voor voedsel.

LEES OOK: Expeditie Juttersgeluk komt aan in Ouddorp

In twee uur tijd vulden de vrijwilligers twintig vuilniszakken met afval uit de binnen- en buitenhaven van Goeree-Overflakkee, evenals een deel van het strand van Rockanje. In Westvoorne maakten ze gebruik van de nieuwe jutbakken van ‘Doe mee verlos de zee’ die de gemeente Westvoorne onlangs plaatste in het gebied.

Tweede opruimactie in najaar
In het najaar organiseert Schoon Haringvliet weer een opruimactie. Naast opruimacties zet het project Schoon Haringvliet in op bewustwording, innovatieve opruimmethoden en onderzoek naar de verspreiding van afval. Rijkswaterstaat ondersteunt de riviernetwerken bij het organiseren en ophalen van het bij elkaar geraapte afval. De Provincie Zuid-Holland draagt bij aan het initiatief om de Haringvliet te verduurzamen als onderdeel van het Nationaal Park NLDelta.

Reacties