Speciale strandjutters tegen plasticsoep

Foto: Sam Fish

Maandag 28 mei was het prachtig weer en een perfecte dag om naar het strand te gaan. Maar groep van zo’n 25 mensen kwam niet om te genieten van de zon. Zij kwamen opruimen.

Door Sam Fish

Expeditie Juttersgeluk zet zich al jaren in, samen met gemeenten en Stichting KIMO, om de Nederlandse kustlijn afvalvrij te krijgen. Dit doen ze met twee teams die vanaf het noorden en het zuiden naar elkaar toe werken. De 21ste etappe van alweer de vierde editie vond plaats bij strandpaviljoen Brouw op de Brouwersdam in Ouddorp. Daar kwamen vrijwilligers samen met mensen van Gemiva en statushouders van de AZC’s in Ouddorp en Goedereede om de plascticsoep onder de aandacht te brengen.

“Alle bruikbare materialen die we tegenkomen tijdens het opruimen nemen we mee naar ons atelier in Overveen, bij Haarlem,” vertelt Jan-Joris van stichting KIMO. “Daar hergebruiken we die spullen weer om nieuwe dingen mee te maken zoals lampenkappen, sleutelhangers, springtouwen, tasjes, noem het maar op.”

Wethouder Arend-Jan van der Vlugt was erbij om de jutters op pad te sturen. “Het strand van Goeree-Overflakkee is het schoonste strand van Zuid-Holland, maar van heel Nederland staan we op de tweede plaats. Ik ben jullie dan ook enorm dankbaar dat jullie komen helpen bij het proberen te halen van die eerste plaats,” zegt hij aanmoedigend. “We moeten er samen voor gaan om onze stranden schoon te houden en ik vraag me af wat voor moois jullie vandaag tegenkomen.”

LEES OOK: Een waterval aan kroonkurken voor Kika

Gelukkig staan de jutters er niet alleen voor, ze mogen Tiene, het Peukenmonster, mee op pad nemen. “Eén peuk vervuilt zo’n acht liter water. Daarom hebben we Tiene gemaakt van gevonden spullen. Zij zal jullie helpen bij het verzamelen van de peuken,” laat Jan-Joris weten.

Expeditie Juttersgeluk
De actie om de stranden schoon te maken is dit jaar voor de vierde keer georganiseerd. Een team van jutters slaat daarbij de handen ineen met mensen voor wie een ‘normale baan’ niet zo normaal is. Deze editie was dat Gemiva en een aantal statushouders.

Bij de eerste editie in 2015 deden 8 gemeentes mee. In 2016 was dat aantal al gestegen naar 17 gemeentes en dit jaar is zelfs het record van vorig jaar, 25, verbroken met 28 deelnemende gemeentes.

Reacties