Oud & Nieuw: Maak er een feestje van

Foto: Sam Fish

Het kan je bijna niet ontgaan zijn, maar het einde van het jaar komt steeds dichterbij. Sinterklaas en Kerst zijn inmiddels al achter de rug, maar treur niet. We kunnen ons nog voorbereiden op oliebollen, champagne, misschien wel een spelletjesavond of slecht tv-programma en natuurlijk vuurwerk; Oud & Nieuw staat voor de deur!

Bij een feestje als Oud & Nieuw komen een hoop voorbereidingen kijken. Er wordt voor hapjes gezorgd, de bubbels worden koud gezet en het vuurwerk wordt ingekocht. Maar ook de gemeente moet zich voorbereiden op een feest als dit. “De gemeente doet er alles aan om ervoor te zorgen dat de jaarwisseling feestelijk, maar ook veilig verloopt,” laat burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman weten. “Hulpdiensten en de gemeente werken samen in de voorbereiding om onder meer te voorkomen dat overmatig drankgebruik en het gebruik van illegaal vuurwerk tot onveilige situaties of schade leiden. Het feit dat consumentenvuurwerk steeds zwaarder wordt, vind ik hierin een zorgelijke ontwikkeling.” Maar dat is niet alles. “Er worden ook op een aantal plaatsen stookcontainers geplaatst waarin, onder toezicht van de gemeente, vreugdevuren worden gestookt.”

Ook GO-alert zet zich in met Oud & Nieuw. “De drempel voor de berichten verlagen we iets voor deze avond. Als er dus iets gebeurt op straat dat het melden waard is dan kan dat via de Whatsapp-groepen. De normale regels blijven gelden, maar het is tijdens Oud & Nieuw dus niet alleen voor verdachte situaties,” vertelt Tony Scholts, oprichter van GO-alert. “Het is natuurlijk wel de bedoeling dat ook de politie wordt ingelicht bij een incident.” Aanmelden voor GO-alert kan via www.goalert.simpsite.nl.

LEES OOK: 101 jaar en nog altijd fris en fruitig

Nazorg
Ook na Oud & Nieuw is er een hoop te doen voor de gemeente. “We moeten alles opruimen en helaas ook schade herstellen en repareren,” zegt de burgemeester. “Ik wil onze inwoners dan ook graag oproepen om een feest te maken van de jaarwisseling, maar om dit ook vooral veilig te doen en schade te voorkomen.”

Vuurwerk
Op zaterdag 30 december zal vuurwerk te koop zijn op verschillende plekken op Goeree-Overflakkee. Houd er echter wel rekening mee dat je echt pas op zondag 31 december vanaf 18.00 uur vuurwerk af mag steken. Elke minuut eerder is namelijk verboden en als je betrapt wordt kun je een fikse boete binnenharken zo aan het einde van het jaar, en wees eerlijk, wie wil dat nou?!

Houd met het afsteken van vuurwerk rekening met dieren en mensen die niet van vuurwerk houden. Veel dieren zijn bang en sommige mensen ook. Gooi geen vuurwerk naar mensen en dieren en knal ook niet in de buurt van mensen die aangeven bang te zijn. Het is ten slotte een feest, dus houd het gezellig!

Oliebollen
Zoals de meeste mensen inmiddels wel zullen weten zijn een hoop oliebollenverkooppunten gesloten op oudejaarsdag, aangezien het op zondag valt. Treur niet, de oliebollenbakkers van Goeree-Overflakkee hebben de beste tips voor je klaar staan voor hoe je de oliebollen het lekkerst kunt bewaren.

Reacties