Mantelzorgcadeau voor Gladys Troost

Foto: Gemeente Goeree-Overflakkee

Veel mantelzorgers doen hun werk in stilte, maar de zorg die zij bieden wordt wel zeer gewaardeerd.

Ook door de gemeente Goeree-Overflakkee. De gemeente reikt daarom jaarlijks op of rond 10 november (de Dag van de Mantelzorg) het mantelzorgcompliment uit.

Het mantelzorgcompliment wordt dit jaar verstrekt in de vorm van VVV-bonnen, die door de mantelzorger persoonlijk dienen te worden afgehaald op het gemeentehuis. Daarvoor is ruime gelegenheid. In totaal zijn er 330 aangemelde mantelzorgers die hun blijk van waardering kunnen afhalen. “Dit is slechts het topje van de ijsberg”, stelt wethouder De Jong, “niet iedere zorgvrager kiest er voor om het Mantelzorgcompliment via de gemeente aan te vragen en ook niet iedere mantelzorger wil er op deze manier voor ‘beloond’ worden. Maar de gemeente ziet deze inspanningen wel degelijk en zet deze mensen – die het cement van de samenleving vormen – graag in het zonnetje”.

LEES OOK: Stichting ZIJN zoekt vrijwilligers

Eén mantelzorger heeft het mantelzorgcompliment persoonlijk ontvangen uit handen van wethouder Gerrit de Jong. Mevrouw Gladys Troost uit Middelharnis is ongeveer drie jaar mantelzorger voor mevrouw W. van der Heeden-Hoogstad, die in Nieuw Rijsenburgh in Sommelsdijk verblijft. De mantelzorgrelatie is ontstaan toen de beide dames nog buren van elkaar waren op het Gedempt Kanaal in Middelharnis. “Ik voelde dat ik naar haar toe moest”, zo beschrijft mevrouw Troost het begin van het warme contact. Ze trof mevrouw Van der Heeden aan nadat zij een herseninfarct had gehad en is sindsdien niet meer van haar zijde geweken.

Mevrouw Troost bezoekt mevrouw Van der Heeden zeer regelmatig, om geldzaken, abonnementen en andere administratie te regelen, maar ook voor een kopje koffie met taart op D’n Diek, om met haar te praten over geschiedenis, natuur, cultuur en de politiek, uitstapjes naar een grote stad of een rondrit over Goeree-Overflakkee met de auto. “Dan zijn we zo een paar uurtjes samen weg. Vaak herinnert ze zich na een paar dagen niet meer waar we geweest zijn. Dat geeft niet, omdat ze op dat moment zo geniet en daar geniet ik dan ook weer van”.

Reacties