Gezond ontbijten is geen kunst

Foto: Sam Fish

De vijftiende editie van het schoolontbijt werd dit jaar geheel volgens het thema Gezond ontbijten is geen kunst gestart met een ontbijtje in bij de Nachtwacht in het Rijksmuseum, omlijst door het Kinderen voor Kinderen koor en zangeres Sanne Hans. Maar ook op Goeree-Overflakkee wordt er deze week gezond ontbeten.

Op de christelijke basisschool Groen van Prinsterer kregen de 172 leerlingen de opdracht om op dinsdag 7 november hun eigen bordje en bestek mee te nemen naar school. De rest van het ontbijt werd namelijk verzorgd door de Plusmarkt in Middelharnis. “Volgens mij is het hier ook de vijftiende keer dat we meedoen aan het nationale schoolontbijt,” vertelt schoolassistente Rieneke ’t Mannetje. “Het is elk jaar weer een groot succes. De kinderen vinden het leuk en gezellig, want ze krijgen even geen les en de docenten vinden het leuk omdat het een keer iets anders is. Het zorgt voor meer gezelligheid in de klas en kinderen steken er ook nog eens iets van op.”

Ontbijtpakketten
In totaal doen er 2900 basisscholen met ruim 550.000 leerlingen mee met het Nationaal Schoolontbijt en iedere school krijgt ontbijtpakketten voor de leerlingen. “Wij hebben ons pakket gekregen van de Plus in Middelharnis,” vertelt Rieneke. “Het pakket was gevuld met melk, boterhammen, bolletjes, krentenbollen, glutenvrije crackers, cruesli, appels, jam, appelstroop, boter, thee, spelt rijstewafels, komkommer, kaas en smeerkaas. We hebben zelf hagelslag toegevoegd, omdat we dat toch wel bij het Nederlandse ontbijt vinden horen. Maar ze moesten er wel een gezonde boterham bij nemen, niet alleen hagelslag.”

LEES OOK: Veel enthousiasme voor nieuw kinderboek

Gezonde school
Nu is het Nationaal Schoolontbijt natuurlijk een leuke manier om gezonder te eten, maar dat is niet het enige dat de school doet om de leerlingen te stimuleren om beter te eten. “We doen mee aan het project van Team EU-schoolfruit,” laat Rieneke weten. “Dat is een actie die loopt van 14 november tot ergens in april en dan krijgen de leerlingen drie keer per week een stuk fruit als pauzesnack. Maar dat zijn geen appels of bananen, dat zijn ook bijzondere vruchten die je eigenlijk bijna niet ziet. Zo hadden we vorig jaar een keer pomelo, dat vinden de kinderen hartstikke leuk. Ze leren nieuwe smaken kennen en het is gezond.”

“Daarnaast hebben we meegedaan aan een actie samen met Albert Heijn genaamd Ik eet het beter, daarbij krijgen ze drie keer een gezonde pauzehap voor op school. En we hebben de regel dat de kinderen elke donderdag fruit meenemen voor in de pauze,” legt Rieneke uit. “Als ze het vergeten wordt er onderling gedeeld, dus er komen op donderdag geen zoete koekjes of wat dan ook de klas in.”

Afsluiting
Op vrijdagochtend 10 november werd het landelijke gedeelte van het Nationale Schoolontbijt met een ontbijtje in het Fries Museum. Op Goeree-Overflakkee gebeurde dat met het burgemeestersontbijt in het gemeentehuis in Middelharnis. De vijftien leerlingen van groep 7/8 van de Prins Johan Frisoschool in Herkingen mocht met burgemeester Ada Grootenboer komen ontbijten in de kantine. “Ik heb zelf vijf kinderen, dus onze ontbijttafel is altijd wel vol, maar zo druk is hij nog nooit geweest,” aldus de burgemeester.

“Normaal gesproken is het de afspraak dat een burgemeester in ruil voor dit ontbijtje een donatie doet aan het Jeugdcultuurfonds, maar ik heb liever dat mijn donatie meteen bij jullie terecht komt. Daarom geef ik jullie een waardebon voor een bezoekje aan het Streekmuseum in Sommelsdijk.”

Reacties