Geslaagde bijeenkomst over dementie

Foto: Gemeente Goeree-Overflakkee

De Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta, Ketenzorg Dementie Goeree-Overflakkee en de gemeente Goeree-Overflakkee organiseerden op dinsdag 24 oktober een bijeenkomst over dementie en het streven om van Goeree-Overflakkee een (dementie)vriendelijke samenleving te maken.

Dinsdagmiddag 24 oktober vond de officiële opening plaats van de geheugenbibliotheek door wethouder Gerrit de Jong. De geheugenbibliotheek biedt informatie en hulp(middelen) om weer grip te krijgen op de dagelijkse bezigheden en te leren omgaan met de achteruitgang die bijvoorbeeld gepaard gaat met de Ziekte van Alzheimer.

Voor iedereen met (vragen over) geheugenproblemen
De geheugenbibliotheek is gevestigd in de bibliotheek van Middelharnis en bedoeld voor iedereen met geheugenproblemen en de mantelzorgers. Geheugenproblemen kunnen te maken hebben met de leeftijd (ouderdomsvergeetachtigheid), maar kunnen ook veroorzaakt worden door dementie. Dit kan tot gevolg hebben dat mensen zich onzeker of angstig gaan voelen, of in een sociaal isolement raken. Veel mensen met geheugenproblemen en hun mantelzorgers hebben behoefte aan informatie over de problemen waar men nu en in de toekomst tegenaan kan lopen. Daarnaast kunnen ook vrijwilligers, hulpverleners en geïnteresseerden in de bibliotheek terecht voor gerichte informatie over geheugenproblemen en advies.

LEES OOK: De feestdagen verlopen dit jaar net iets anders door de zondag

Ondertekening intentieverklaring Village Deal
In de avond ondertekenden diverse organisaties de Village Deal. Dit is een bestuurlijke afspraak tussen het college van de gemeente Goeree-Overflakkee en de gemeenteraad  om tot de Village Deal te komen. De doelstelling van de Village Deal is ontschotting van de dementiezorg. Daarom hebben naast de gemeente diverse organisaties, waaronder Careyn, de zorggroep Haringvliet, Cura Mare en Zorgbelang, tijdens deze avond getekend. Op een later moment zullen meerdere handtekeningen onder deze deal komen te staan. De groep die werkt aan het ontschotten van de dementiezorg is groter dan alleen de hiervoor genoemde partijen. De werkgroep wil bereiken dat de reis die een cliënt en diens mantelzorger moeten maken geen zoektocht wordt. Aan de achterkant willen aanbieders vanuit de WLz (Wet langdurige zorg) en Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) met elkaar bereiken dat de cliënt de best passende zorg krijgt, zonder last te hebben van schotten. Zo werkt ook dit initiatief mee aan een (dementie)vriendelijke samenleving.

Veelzijdig programma
Tijdens de bijeenkomst  werden ook de mijlpalen, de resultaten van het dementieproject van het afgelopen jaar, gepresenteerd. En konden de aanwezigen luisteren naar een theatervoorstelling van Kees van Loenen, auteur en acteur. Hij gaf een theatrale voordracht over de mantelzorger van een Alzheimerpatiënt. Het stuk, De Mantel der Liefde, is geschreven om de mantelzorgers de aandacht te geven die zij verdienen. Van Loenen maakt duidelijk wat een mantelzorger van een dierbare doormaakt. Judith Kamerman heeft verteld over het nut van zang en muziek in het begeleiden van mensen met dementie. Muziek helpt mensen met dementie, want muziek roept herinneringen op. In verschillende zorgcentra hebben medewerkers gemerkt dat bewoners volledig op kunnen gaan in muziek en het zingen van liedjes van vroeger. Het beïnvloedt de stemming zeer positief en het is een manier om contact te maken. Ook voor mensen met dementie in een ver gevorderd stadium. Vaak komen naar aanleiding van de muziek allerlei herinneringen, verhalen en emoties los.

Meer informatie
Wilt u meer weten over ondersteuning en zorg bij dementie op Goeree-Overflakkee? Bezoek dan de website www.ketenzorgdementie-zhe.nl. Voor meer informatie over de regionale aanpak dementiezorg op Goeree-Overflakkee neemt u contact op met mevrouw J. van Loon, via het algemene telefoonnummer 14 0187 of per e-mail: [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen