Maatregelen tegen hennepkwekerijen

Foto: Pixabay; rexmedlen

Dinsdag 4 juli stelden de burgemeesters van de gemeenten Brielle, Westvoorne, Hellevoetsluis en Goeree-Overflakkee nieuwe beleidsregels voor de aanpak van hennepkwekerijen en drugslabs vast.

Het nieuwe beleid bevat maatregelen voor het sluiten van woningen of bedrijfspanden. Als er een hennepkwekerij geconstateerd wordt met twintig of meer plantjes, dan wordt de woning gesloten voor drie maanden. Voor bedrijven is dit zelfs zes maanden. Indien er in een woning of bedrijf een handelshoeveelheid harddrugs wordt gevonden, wordt de woning voor zes maanden gesloten.

De afgelopen jaren nam de hennepteelt en de handel in hard- en softdrugs sterk toe. Ook worden de laatste tijd steeds meer locaties aangetroffen waar voorbereidingshandelingen worden gepleegd voor het vervaardigen van hard- en softdrugs, de zogenaamde drugslaboratoria. Artikel 13b Opiumwet, ook wel aangehaald als de Wet Damocles, biedt de burgemeesters de mogelijkheid om woningen of panden te sluiten als daar sprake is van drugshandel.

LEES OOK:  Drogisterij Van Loon ontvangt Predicaat Hofleverancier

Met de nieuwe gezamenlijke afspraken wordt duidelijk hoe de burgemeesters van Brielle, Hellevoetsluis, Westvoorne en Goeree-Overflakkee illegale situaties willen opheffen. De afspraken zijn een uitwerking van het regionaal convenant hennepteelt en onderdeel van de aanpak van georganiseerde criminaliteit. Georganiseerde criminaliteit is niet direct zichtbaar, maar heeft een enorme impact op de leefbaarheid en veiligheid in een wijk. Daarnaast zijn hennepkwekerijen levensgevaarlijk door onder andere brandgevaar. Zo’n twee keer per dag (!) breekt er in Nederland brand uit in hennepkwekerijen.

Meer informatie
Voor meer informatie over het nieuwe beleid kunt u contact opnemen met Kees Kieviet of Ton Lokker, beleidsadviseurs Openbaar Orde en Veiligheid, via e-mail: [email protected] of [email protected] of telefonisch via 14 0187.

Reacties

Cookieinstellingen