Veilig op vakantie met GOalert

Foto: Sam Fish

Het hoogseizoen komt er weer aan en dat houdt in dat veel mensen weer op vakantie gaan. Mensen vragen dan aan buren om een oogje in het zeil te houden, maar dat kan tegenwoordig een stuk makkelijker!

Goeree-Overflakkee voelt al veilig als je er alleen maar aan denkt. Bijna elk dorp heeft inmiddels een eigen buurtpreventieteam, maar het gaat nog veel verder met GOalert. GOalert is een verzameling van ongeveer zestig WhatsApp-groepen waarin ruim twee duizend mensen de buurt in de gaten houden. Drie beheerders houden een vinger aan de pols in de WhatsApp-groepen om ervoor te zorgen dat de groepen spamvrij blijven.

“Het zijn een hoop groepen, met een hoop mensen, maar het is allemaal voor de veiligheid van ons allemaal op het hele eiland. We krijgen nog dagelijks aanmeldingen binnen, dus we groeien ook nog steeds,” vertelt beheerder en initiatiefnemer Leonard Hoek. “Gelukkig kunnen we alles met z’n drieën wel aardig aan.”

LEES OOK: Buurtpreventieleden redden nu ook levens

Meldingen
Uiteraard is GOalert alleen een paar extra ogen. “In sommige WhatsApp-groepen zit de wijkagent van dat dorp er ook in, maar dat wil niet zeggen dat een melding in die groep meteen een melding voor de politie is,” zegt compagnon Tony Scholts. “De agent is misschien niet aan het werk, of is bezig met andere belangrijke dingen. Een melding wordt pas echt in behandeling genomen als 1-1-2 wordt gebeld. Dan kan GOalert helpen met het lokaliseren van de verdachten en het kan extra informatie bevatten die wordt verzameld als de politie bezig is met het voorval.”

“Als er direct gehandeld moet worden, moet ook eerst het alarmnummer gebeld worden voordat het in de WhatsApp-groep gezet wordt. Zie je bijvoorbeeld twee inbrekers wegrennen met een zak vol gestolen spullen, bel dan eerst de politie en zet daarna het signalement in de WhatsApp-groep zodat de verdachten gevolgd kunnen worden via de verschillende groepen in het dorp.”

Succes
De politie merkt uit cijfers dat het aantal inbraken op het eiland steeds verder daalt sinds de komst van de buurtpreventieteams en GOalert. Maar als er dan toch nog inbrekers zijn die het aandurven om op Goeree-Overflakkee toe te slaan, dan staat GOalert paraat om de hele zaak aan te pakken.

LEES OOK: De Diekdagen komen eraan!

“Een paar maanden geleden hadden we een geweldig succes. Er waren twee jongens in Stellendam die twee mannen heel verdacht zagen doen. Ze vonden het wel stoer om hen te volgen, hebben een foto gemaakt en hebben die vervolgens aan een van de vaders door gegeven die is aangemeld bij GOalert. Zo kwam het bij ons terecht en later is het signalement en het kenteken van de auto gebruikt bij het opsporen van twee inbrekers in Goedereede die dezelfde avond nog zijn aangehouden. De jongens zijn als helden ontvangen op het politiebureau,” vertelt Leonard trots. “Zo blijkt dat een WhatsApp-groep in de buurt toch nut heeft.”

Tips voor als je op vakantie gaat
Zet door middel van een timer ’s avonds gewoon het licht aan; doe de grote gordijnen of rolluiken niet dicht, want dat valt op; laat de buren de post ophalen en als ze dan toch binnen zijn, zet eens een kopje koffie op tafel en leg de krant open. Zo lijkt het net alsof er gewoon mensen thuis zijn en is het niet aantrekkelijk om in te breken.

Ben jij nou zo’n buur die altijd alles in de gaten houdt, of vraag jij juist altijd een ander om op het huis te passen? Meld jezelf en de buurtjes dan aan bij GOalert. Dan kun je met een gerust hart op vakantie deze zomer! Aanmelden kan via de website www.goalert.simpsite.nl of door een e-mail te sturen naar [email protected].

Reacties