Certificaat voor zelfstandige reizigers

Foto: Sam Fish

Op het gemeentehuis in Middelharnis zette wethouder Gerrit de Jong op woensdagmiddag 31 mei acht reizigers en twee vrijwilligers in het zonnetje.

Drie vrijwilligers hebben de afgelopen weken een groep jonge reizigers leren reizen met het openbaar vervoer. De training was onderdeel van de Reiskoffer, een samenwerking tussen de provincie, Connexxion, GoOV en de gemeente Goeree-Overflakkee. De Reiskoffer stimuleert binnen het doelgroepenvervoer het gebruik van het openbaar vervoer. En deze acht deelnemers kunnen nu volledig zelfstandig de bus pakken wanneer ze dat willen.

Samenreizen met…
‘Samenreizen met…’ is onderdeel van de Reiskoffer waarbij vrijwilligers worden ingezet om mensen te leren reizen met het openbaar vervoer. Het gaat vooral om mensen met een geestelijke beperking of kinderen die moeite hebben met leren. “Zij nemen normaal gesproken een taxi naar school, maar kunnen nu dus met een gerust hart de bus pakken als ze dat willen. Het geeft de kinderen enorm veel zelfvertrouwen en vrijheid,” legt Carolien Aalders uit, oprichtster van ‘Samenreizen met…’. “Ons project wordt gemaakt en gedragen door vrijwilligers. Op dit moment zijn dat er op Goeree-Overflakkee drie, maar binnenkort wordt het team nog eens extra versterkt door een vrouw die zich bij ons aansluit.”

LEES OOK: De Menheerse Havendagen zijn in zicht!

GoOV
Het project van de Reiskoffer wordt ook ondersteund door de app GoOV, een app waarmee mensen heel makkelijk zelfstandig en zonder begeleiding met het openbaar vervoer kunnen reizen. “Onze app geeft een reisschema aan, net als vergelijkbare reisapps, maar die van ons is heel simpel. Het heeft een aantal locaties die aangeklikt kunnen worden, het is nog makkelijker te maken met behulp van afbeeldingen, er zit een noodknop in voor het geval er iets fout gaan en ouders en begeleiders kunnen heel makkelijk vanaf hun eigen telefoon de hele reis volgen en dus ook zien waar iemand is,” vertelt Lars Nieuwenhoff, directeur van GoOV. “Natuurlijk stopt die controle zodra iemand aangeeft op de juiste bestemming te zijn aangekomen, anders wordt de privacywet overtreden.”

“De app geeft onze klanten heel veel zekerheid tijdens het reizen, maar ook ouders en verzorgers zijn een stuk rustiger als hun kinderen onderweg zijn ergens naartoe. Het is voor iedereen een geweldige uitkomst.”

Certificaten
De eerste groep deelnemers van De Reiskoffer heeft met succes het traject uitgevoerd en afgesloten. Een perfecte gelegenheid om iedereen in het zonnetje te zetten op het gemeentehuis. “We willen iedereen op Goeree-Overflakkee zo goed mogelijk mee laten doen en dat doen we door mensen keuzes te laten maken. Jullie zijn nu niet meer afhankelijk van speciaal vervoer of een taxi, jullie kunnen nu gewoon de bus pakken en toch de juiste begeleiding krijgen met behulp van de GoOV-app of ‘Samenreizen met…’. En ik ben enorm trots op jullie dat jullie dit traject hebben afgerond en dat jullie zelfstandig op pad kunnen,” zegt wethouder Gerrit de Jong. “Maar bij het openbaar vervoer komen natuurlijk ook extra kosten kijken en daarom ga ik in overleg met het College van Burgemeester en Wethouders om een regeling te treffen om een speciale korting te geven aan gebruikers van de Reiskoffer. Op die manier blijven jullie zelfstandig en hoeven jullie niet meer terug te verlangen naar de veiligheid van de taxi’s.”

Naast het certificaat van de gemeente werden er ook schooltassen, bloemen en chocolade uitgedeeld.

Reacties