In maart en april 2017 namen de hoogste groepen van vier basisscholen uit de gemeente Goeree-Overflakkee deel aan het interactieve spel Democracity van ProDemos.
In Bestuurscentrum Het Rondeel, waar de raadzaal van de gemeente Goeree-Overflakkee is gevestigd, gingen zij actief aan de slag met het bouwen van een stad.
Leerlingen van OBS Ooltgensplaat (groep 7 en 8), CBS Bosseschool uit Middelharnis (groep 7), CBS ‘t Kompas uit Den Bommel (groep 6, 7 en 8) en CBS Oranje Nassauschool uit Nieuwe-Tonge (groep 7 en 8) maakten in spelvorm (voor het eerst) kennis met democratische besluitvorming.
LEES OOK: Wil en Koos van der Welle al vijftig jaar lid van PvdA
Democracity bestaat uit verschillende elementen van een stad, zoals woningen, sportfaciliteiten, scholen, groen en de brandweer. Voor de inrichting van de stad richtten de kinderen verschillende politieke partijen (fracties) op. Binnen deze fracties zijn korte partijprogramma’s gemaakt met speerpunten, daarna gingen zij met elkaar in debat. De leerlingen ervaarden tijdens het spel dat overleg, argumentatie, meerderheid en overeenstemming bereiken nodig zijn in een democratische samenleving. Want het was aan hen om democratisch te beslissen wat er, naast huizen, nog meer in de stad gebouwd zou gaan worden. Het was aan de fracties om samen te beslissen of er bedrijven moesten komen in de stad of juist meer ruimte voor groen. En of de voorkeur uitging naar een groot ziekenhuis of toch liever een middelbare school. Het budget was beperkt, dus er moest echt gekozen worden.
De kinderen vonden het een leuke bijeenkomst en waren erg enthousiast. Juf Rineke Verheij van de CBS Oranje Nassauschool vertelt: “De leerlingen hebben een goed inzicht gekregen in hoe het werkt in een gemeenteraad en het besturen van een gemeente. De opzet was heel leuk en ik denk dat het een reëel beeld heeft gegeven van de werkelijkheid. Toevallig stond er in de CITO eindtoets een vraag over hoe mensen in een gemeenteraad konden komen. Die vraag hebben ze natuurlijk allemaal goed!“
Ook de aanwezigheid van een of meerdere raadsleden bij de spelsessies werd zeer gewaardeerd. Een vijftal raadsleden maakte gebruik van de mogelijkheid om de leerlingen te begeleiden in het spel en iets te leren over de lokale democratie. Na het spel konden de kinderen vragen stellen aan Willy Heintjes (Vitale Kernen Goeree-Overflakkee), Rob Maliepaard (Fractie Maliepaard), Henk van der Meer (VVD), Addy Rijerkerk (VVD) en Bert Tuk (ChristenUnie). Zij legden de kinderen uit hoe het toegaat in een gemeenteraadsvergadering.