Iedereen voor duurzaam GO

Foto: Gemeente Goeree-Overflakkee

Op donderdag 5 april ontving wethouder Arend-Jan van der Vlugt in strandpaviljoen C-Side vertegenwoordigers van de Stichting Expeditie Juttersgeluk en deelnemers van Pameijer en Gemina SVG.

Tijdens Expeditie Juttersgeluk gaan mensen met een licht verstandelijke of psychische beperking op zoek naar de mooie en minder mooie dingen op het strand. Na een korte uitleg ging de wethouder samen met de deelnemers op pad om het aangrenzende strand ‘schoon te jutten’.

Op 1 april ging de derde Expeditie Juttersgeluk van start en jutten mensen voor wie een ‘gewone’ baan (nog) niet zo heel gewoon is, de Noordzeestranden schoon. Stichting Juttersgeluk biedt hiermee in samenwerking met KIMO Nederland/België en VNG International een laagdrempelige manier om maatschappelijk actief te zijn. Expeditie Juttersgeluk is in drie jaar tijd een jaarlijks terugkerend evenement geworden waaraan inmiddels 27 van de totaal 32 kustgemeenten meedoen. Meer dan 700 deelnemers uit het hele kustgebied helpen mee om het strand afvalvrij te maken.

LEES OOK: Wijzigingen bij de gemeente rond de feestdagen

Strandjutten Goeree-Overflakkee
Op donderdagmiddag 5 april kwam de expeditie langs in de gemeente Goeree-Overflakkee. Na het welkomstwoord van wethouder Van der Vlugt in paviljoen C-Side, volgde een uitleg door Expeditie Juttersgeluk over hoe de deelnemers het afval op het strand konden herkennen en veilig konden oprapen. Daarna gingen de deelnemers van Pameijer en Gemina SVG samen met wethouder Van der Vlugt aan de slag om afval te zoeken op het Noordzeestrand. De meeste ‘opbrengsten’ lagen op plaatsen waar de strandmachines niet bij kunnen komen. Er werden aangespoelde touwtjes, vispluis, lege flessen en ballonresten gevonden. Het afval namen de jutters mee en zij lieten het strand schoon en opgeruimd achter.

Flessenpost
Na afloop van het strandjutten kreeg Arend-Jan van der Vlugt drie gevonden voorwerpen en ‘flessenpost’ van de deelnemers aangeboden; een ijzeren schepje (we blijven werken aan een schoon strand), ballonresten (afval op het strand is geen feest) en een poppenarmpje (bye bye zwerfvuil!).

Arend-Jan van der Vlugt, portefeuillehouder duurzaamheid en strandzaken, kijkt terug op een geslaagde middag: “Wat een leuke en laagdrempelige manier om samen aan een duurzame toekomst op ons mooie eiland te werken! Door alle groepen van onze samenleving hierbij te betrekken, snijdt het mes aan twee kanten: de deelnemers hebben een zinvolle dagbesteding èn dragen tegelijkertijd bij aan een schoon en duurzaam Goeree-Overflakkee!”

LEES OOK: Twee TOP’s geopend op Goeree-Overflakkee

Meer informatie
Voor meer informatie over Expeditie Juttersgeluk kunt u contact opnemen met Joël Eichler, beleidsadviseur Economische Zaken, via e-mail; [email protected] of telefonisch via 14 0187.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen