Watersnoodramp herdacht in Oude-Tonge

Foto: Sam Fish

Op de noodbegraafplaats aan de Heerendijk in Oude-Tonge is woensdagochtend 1 februari de Watersnoodramp van 1953 herdacht.

Tegenwoordig is het bijna niet meer voor te stellen wat er die nacht is gebeurd. Bijna vijfhonderd mensen en duizenden dieren kwamen op Goeree-Overflakkee om tijdens de Watersnoodramp. Springvloed, storm en doorgebroken dijken. Grote delen van het eiland overstroomden en de meeste slachtoffers vielen in Oude-Tonge. Op de noodbegraafplaats liggen 312 mensen begraven, een begraafplaats die volledig is toegewijd aan de slachtoffers van de ramp.

“Mensen zagen familieleden, dorpsgenoten, volwassenen en kinderen voor hun ogen verdrinken in het woeste water. En dat was in een heel andere tijd dan waarin jullie nu opgroeien. Er waren toen geen smartphones, geen internet, geen snelle hulpverleningsvoertuigen, geen computer-weersvoorspellingen zoals nu. Mensen wisten ook lange tijd niet hoe groot en ernstig de Ramp was en hoe het met familieleden ging. En ook de hulpverlening kwam niet meteen op gang. Mensen moesten vooral zichzelf en de mensen in hun directe omgeving in veiligheid proberen te brengen in de eerste uren,” de aanwezige basisschoolkinderen worden stil van de toespraak van burgemeester Grootenboer. “Dat kunnen jullie je met de huidige snelle social media misschien niet meer voorstellen. En als ik eerlijk ben jongens en meisjes, ook ik vind het moeilijk om me daar een goede voorstelling van te maken, zelf heb ik de Watersnoodramp ook niet meegemaakt. Ook ik weet het alleen maar door de aangrijpende verhalen die mijn vader en moeder me verteld hebben, en door wat ik er over heb gelezen en op film heb gezien.”

LEES OOK: Na één klap 65 jaar getrouwd

Herdenking
Bij veel mensen zal 1 februari voor goed in het geheugen gegrift staan. Veel mensen zullen er zelfs visuele herinneringen bij op kunnen roepen. “Als je iets meemaakt dat zo ingrijpend is als de Watersnoodramp, kun je dat niet meer vergeten. Nooit meer. En wat dan nog een beetje helpt, is om er elk jaar samen over na te denken. Om er samen een moment bij stil te staan en er over te praten. Hier in Oude-Tonge, alleen al rond en in dit dorp, kwamen toen 305 mensen om. Dat zijn net zoveel mensen als er in zes autobussen passen. En die mensen zijn allemaal verdronken tijdens een vreselijke stormvloed. En daarom, en omdat we nooit mogen vergeten dat deze natuurramp er is geweest die zoveel sporen in onze samenleving en landschap heeft achtergelaten, is het belangrijk om dit ieder jaar te blijven herdenken. Dit mag nooit vergeten worden.”

Bloemen
De burgemeester legt namens het College van Burgemeester en Wethouders een krans neer bij het watersnoodmonument op de begraafplaats aan de Heerendijk. Ook wordt er een bloemstuk neergelegd namens de dorpsraad van Oude-Tonge. Leerlingen van basisscholen De Bron, Het Startblok en De Nobelaer leggen witte rozen neer op de graven.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen