Donkere Dagen zijn weer nabij

Foto: Willem van der Veer

Je hebt ze misschien al wel zien lopen; de gele hesjes van het buurtpreventieteam zijn niet te missen.

Aangezien bijna elk dorp op Flakkee nu zo’n team heeft rondlopen en de dagen weer steeds korter worden (en dus meer inbrekers tevoorschijn komen) besloot de gemeente iets speciaals te doen voor de aftrap van het Donkere Dagen Offensief. Voorgaande jaren was die aftrap in de Staver en kwam er iemand iets vertellen. Dit jaar werd het iets groter aangepakt. Drie touringcars vertrokken maandagmiddag 10 oktober vanaf Goeree-Overflakkee naar de politieacademie in Ossendrecht met daarin zo’n 110 buurtpreventieleden een paar wijkagenten en burgemeester Grootenboer met een aantal collega’s van de gemeente.

De bussen arriveerden bij de academie rond 18.00 uur waar iedereen werd opgewacht met koffie, thee en warme appelflappen. Er werden video’s getoond over de academie en wat er gedaan wordt. De groep kreeg vervolgens een demonstratie van de Mobiele Eenheid in opleiding en werd daarna rondgeleid door het oefendorp van de academie.

LEES OOK: Sluit je aan bij het buurtpreventieteam

De avond werd afgesloten met een hapje, drankje en een paar toespraken. De heer Gerrit Laurens, sectorhoofd District Zuid West Politie, mocht het spits afbijten. “Ik wil jullie van harte bedanken. Ik heb groot respect voor jullie en wat jullie doen. Ik vind het fantastisch dat jullie dit doen, want veiligheid op straat is en blijft belangrijk. Jullie komen problemen tegen en zoeken naar oplossingen en daar heb ik respect voor. En dat jullie hier vanavond met zo’n grote groep aanwezig zijn vind ik geweldig”, vertelt hij. “Uit onderzoek van een krant blijkt dat bijna iedereen op Flakkee zich veilig voelt en ik ben ervan overtuigd dat jullie daar een grote bijdrage aan leveren. Uit hetzelfde onderzoek bleek dat 65% van de mensen hun deuren en ramen open durven te laten staan als ze niet thuis zijn, terwijl jullie toch zo goed bezig zijn iedereen erop te attenderen alles op slot te doen. Want de wijken waar mensen hun deuren en ramen open laten, dat zijn de wijken waar inbrekers blij van worden.
We hebben nu bijna overal een buurtpreventieteam rondlopen, we hebben GO Alert en BeachAlert. Goeree-Overflakkee is goed bezig en daar neem ik mijn pet oor af. Dankjulliewel”.

Burgemeester Grootenboer sluit de avond af. “Ik wil Joost Oranje en Ruben Blanke graag bedanken voor de rondleiding. Ik hoor van alle kanten dat iedereen het hartstikke leuk vond en dat ik goed om te horen. Dit uitstapje is niet alleen leerzaam, het is ook een bedankje voor jullie inzet. Ik ben trots op jullie inzet en ik hoop dat we het kunnen doorzetten. We worden steeds veiliger, de teams worden groter, er komen steeds meer teams bij en de samenwerking is goed. Jullie komen soms situaties tegen waarin je snel moet handelen en het is goed om te zien dat jullie van elkaar kunnen leren. Als burgemeester van Goeree-Overflakkee ben ik super trots met een buurtpreventieteam als deze”.

LEES OOK: Kinderen in Achthuizen lopen buurtpreventieronde

Buurtpreventie
In bijna alle dorpen op Goeree-Overflakkee is dit moment een buurtpreventieteam waakzaam. Dat houdt in dat er (bijna) elke avond mensen van het team door de dorpen heen wandelen. Zij letten op inbraakgevoelige woningen, ze controleren of auto’s wel op slot staan, er wordt gekeken of alle lantaarnpalen het doen en of de stoepen goed begaanbaar zijn. Is er in jouw dorp nog geen buurtpreventieteam en wil je dat daar verandering in komt? Neem dan contact op met de gemeente Goeree-Overflakkee. Bij genoeg animo wordt er een team opgezet. Aansluiten bij een ander team kan natuurlijk ook. Neem ook in dat geval contact op met de gemeente Goeree-Overflakkee.

Reacties