Kopzorgen om kop van Goeree

Foto: Gjalt Huppes

Een groep van twaalf Ouddorpers maakt zich zorgen over de kwaliteit van het landschap op de Kop van Goeree.

Zij willen het open karakter, de weidsheid, de stilte en ongereptheid bewaren. Het kustgebied is van grote waarde en bovendien van groot belang voor toerisme en economie. Daarom hebben de 12 Ouddorpers een burgerinitiatief gestart onder de naam Ouddorp Kust Ruimte Rust.

Nieuwe recreatie voorzieningen
De laatste jaren is er fors geïnvesteerd in de kwaliteitsverbetering van de recreatie op de kop van het eiland. Er is flink bijgebouwd, denk aan Duynhille, Punt West en het nieuwe Landal. Er zijn nu concrete plannen voor nog meer recreatiewoningen, met name tussen camping Het Oude Nieuwland en de Vrijheidsweg. En naast Landal bij de Langedijk. Ook gaan er binnen de gemeente gaan stemmen op voor uitbreiding van bestaande campings in het buitengebied. Daarmee zullen er nog honderden recreatiewoningen en kampeerplaatsen bij komen, bovenop de reeds gerealiseerde projecten.

LEES OOK: RTL Weer-vrouw Helga van Leur vol passie over duurzaamheid op Flakkee

Burgerinitiatief Ouddorp Kust Ruimte Rust
De twaalf Ouddorpers hebben een burgerinitiatief gestart onder de naam Ouddorp Kust Ruimte Rust. Zij willen dat het hoogwaardige en unieke landschap van de Kop van Goeree behouden blijft. Niet alleen voor de inwoners van Ouddorp, maar ook voor de mensen die hier komen recreëren. Bij een hoogwaardige recreatie hoort immers een hoogwaardig landschap!

Om dit te bereiken heeft de groep een Landschapsvisie opgesteld, een toekomstplan voor het landschap op de kop van het eiland. Het sleutelwoord van deze visie is ‘EVENWICHT’. Natuur, recreatie, toerisme, wonen en economische bedrijvigheid moeten met elkaar in balans zijn. “Onze Landschapsvisie is ondertussen onderschreven door alle milieu- en landschapsorganisaties die actief zijn op de Kop, zoals Natuurmonumenten, NLGO, Zuid Hollands Landschap en verschillende milieufederaties. Ook de VEERO heeft input gegeven”, vertelt initiatiefnemer Gjalt Huppes. Het burgerinitiatief is ook onderdeel van het landelijke initiatief van Natuurmonumenten en andere organisaties verenigd in www.beschermdekust.nl die zich sterk maken voor een landelijk kustpact om het zo gewaardeerde kustlandschap te beschermen.

“We hebben onze Landschapsvisie aangeboden aan de gemeente met het verzoek deze mee te nemen in verdere plannen voor bebouwing op de Kop van Goeree. De gemeente heeft daarop gereageerd dat ze de visie interessant vindt en dat zij bereid is tot verder overleg. De gemeente is zelf bezig met het uitwerken van een Recreatievisie en zal het burgerinitiatief daar bij betrekken”.

LEES OOK: Kinderen van Achthuizen lopen buurtpreventieronde

Informatieavond Dorpstienden 25 oktober
De initiatiefnemers van Ouddorp Kust Ruimte Rust organiseren nu een informatieavond in de Dorpstienden in Ouddorp. Gjalt Huppes van Ouddorp Kust Ruimte Rust geeft een toelichting op de Landschapsvisie, hoe het unieke landschap van de Kop van Goeree behouden kan worden voor iedereen. Wethouder Frans Tollenaar zal aanwezig zijn om een reactie te geven op dit plan en een toelichting te geven op de Recreatievisie. Ook anderen vertellen wat zij vinden van de Landschapsvisie. Dit zijn Gert de Groot, kustbeheerder van Natuurmonumenten, Jeroen den Hollander, voorzitter van de VEERO en Jos Hendriks van NLGO.

Wilt u meer weten of zelfs meedoen? Kom dan naar de informatieavond op 25 oktober om 19.30 uur in de Dorpstienden in Ouddorp! Kijk voor meer informatie op de website www.ouddorpkustruimterust.nl, de Facebookpagina of stuur een mail naar [email protected]

Reacties

Cookieinstellingen