Weervrouw Helga van Leur geeft les

Foto: Sam Fish

Meer dan 150 mensen hingen vrijdagavond 7 oktober geboeid aan de lippen van RTL Weer-vrouw Helga van Leur tijdens haar klimaatcollege in het Prieel van de Staver in Sommelsdijk.

Vol passie vertelt ze over het klimaat, de veranderingen, hoe ver het allemaal wel niet van ons bed is, maar ook hoe dichtbij de oplossing is. “Mensen stoppen vaak hun kop in het zand, want de aarde draait tocht wel, maar we hebben de aarde zo hard nodig. Zonder aarde is er geen leven”, zegt ze. “Een verstoring in het klimaat heeft wereldwijde gevolgen die uiteindelijk ook bij ons terecht komen. Alleen het jammere is dat er vaak een grote ramp voor nodig is om actie te ondernemen en op dit moment is er nog geen groot genoege klimaatramp geweest”.

LEES OOK: Energiezuinig wonen op Goeree-Overflakkee

Tips
Veel mensen hebben het vaak te druk om zich bezig te houden met het klimaat en de veranderingen ervan, daarom heeft Helga een paar tips op een rijtje gezet die weinig tot geen tijd in beslag nemen.
– Koop groene energie in, dat kost je één keer overstappen naar een goede maatschappij, vijf minuten van je tijd en het scheelt een hoop.
– Weet welke apparaten in je huis veel stroom verbruiken en welke minder.
– Isoleer je huis, zo heb je in de winter minder stookkosten en heb je in de zomer minder snel een ventilator nodig. Gordijnen zouden al een goede start zijn.
– Ga samen met de mensen in je wijk of straat om tafel met je woningbouwvereniging en verzin een constructie voor duurzaam wonen en de mogelijkheid tot zonnepanelen.

“Iedereen kan zo ontzettend veel doen voor het klimaat. Iedereen heeft te maken met het weer en iedereen heeft te maken met duurzaamheid, maar we moeten er wel aan willen werken en dat is vaak nog een dingetje”, vertelt ze.

Ook Lennard Seriese, werkzaam bij de gemeente Goeree-Overflakkee op de afdeling duurzaamheid, doet een duit in het zakje. “Duurzaamheid is voor de gemeente erg belangrijk. We weten inmiddels allemaal dat ons doel is om in 2020 energieneutraal te zijn en dat doen we met windmolens, zonnepanelen en nieuwe technologie, zoals de getijdencentrale. Maar helaas is duurzaam leven voor veel mensen te duur om waar te kunnen maken. Dus daarom vertel ik jullie nu, wil je graag overschakelen naar duurzaam wonen en leven, maar heb je daar geen geld voor, klop dan aan bij de gemeente Goeree-Overflakkee.

Daarnaast wil de gemeente mensen stimuleren om met het openbaar vervoer te rijden. “Die bussen rijden toch wel en het zou jammer zijn als die leeg blijven”, aldus Seriese. Ook wordt er in de komende periode onderzoek gedaan naar hoe er gas-loos geleefd gaat kunnen worden op Flakkee.

klimaatcollege-met-helga-van-leur-6

LEES OOK: Kinderen lopen buurtpreventieronde in Achthuizen

Duurzaamheid Challenge
Toen er bekend werd gemaakt dat Helga van Leur een klimaatcollege kwam geven in de Staver werd er meteen opgeroepen om ideeën in te sturen om te werken aan duurzaamheid op Goeree-Overflakkee. Twee ideeën werden deze avond voorgelegd aan de jury die bestond uit Helga van Leur, burgemeester Ada Grootenboer en Kees van Wuyckhuyse van DeltaWind.

Charlene Hersman werd met haar idee tot winnares bekroond. Zij stelde voor om de pakketdienst duurzamer te maken. “Elke dag stoppen er wel vijf verschillende busjes met pakketpost in mijn straat, totaal overbodig. Maak er één bedrijf van, zorg voor meer afhaalpunten of zet een pakfiets in (bakfiets, maar dan voor pakketten)”, stelt ze voor. Met haar idee won ze € 500,- om het plan uit te werken.

Huiswerk
Een college zou geen college zijn zonder huiswerk opdracht. “Ik wil dat jullie voor jezelf gaan nadenken waar je nu echt gelukkig van wordt, waar je blij van wordt, wat je belangrijk vindt. Iets waarmee u de tijd even vergeet”, zegt Helga juf-achtig. “En kijk af en toe eens naar de wolken, want het staren naar de wolken en het fantaseren over figuren is super gezond voor je brein. Het zet de problemen, stress en de vraagstukken die je op dat moment bezig houden op pauze en als je daarna terug bent in de werkelijkheid dan zijn de oplossingen veel makkelijker te krijgen”.

Op een grappige en interactieve manier heeft Helga’s klimaatcollege bijgedragen aan duurzaam leven op Goeree-Overflakkee. Want als iemand met zoveel passie vertelt over groene stroom, het slopen van de aarde en veranderingen dan kan het niet anders dan dat iedereen wel een klein beetje is aangetast door haar enthousiasme. Al is het maar voor even.

LEES OOK: Boek over Flakkee vlogger Gio en zijn familie

klimaatcollege-met-helga-van-leur-4

Reacties