Maritiem gezant Kees van der Staaij was in Stellendam

Foto: PR Gemeente Goeree-Overflakkee

Op donderdag 23 mei was Kees van der Staaij in Stellendam. Hij is kabinetsgezant voor de maritieme maakindustrie.

Hij kreeg niet alleen een uitgebreide rondleiding bij de scheepswerven van Padmos en Damen Maaskant. Hij maakte ook kennis met de vele ondernemers die actief zijn in de maritieme sector van Goeree-Overflakkee.

Het bezoek begon met een toelichting op de bedrijfsactiviteiten van Padmos Shipyard door directeur Walter van Harberden. “In Stellendam ben je in de kraamkamer van de Europese visserij-innovatie”, aldus Van Harberden. Daarmee onderstreepte hij het internationale koploperschap van de lokale bedrijven. Eric Moerkerk is managing director bij Damen Maaskant Shipyards. Hij stond in zijn presentatie onder meer stil bij het belang van goed geschoolde medewerkers. Het bedrijf investeert in het opleiden van medewerkers en werkt hierbij samen met het Scheepvaart en Transport College.

Maritiem gezant

Maritiem betekent ‘betrekking hebbende op zee’. Daarbij denk je in eerste instantie waarschijnlijk alleen aan vissers en scheepswerven. Maar op Goeree-Overflakkee is een hele keten van ondernemers en professionals actief in deze sector. Denk aan timmermannen, elektriciens, cateraars, onderwijzers en ontwerpers. Een grote groep was ook aanwezig tijdens het werkbezoek. Een aantal van hen gaf een presentatie over hun activiteiten, waaronder Bakkerij Van Harberden, IJtama, Wetec, de Beroepscampus en het Scheepvaart en Transport College.

Kees van der Staaij is maritiem gezant. Maar wat houdt dat precies in? Van der Staaij gaf tijdens zijn bezoek zelf antwoord op deze vraag: “In deze rol treed ik op als publieke vertegenwoordiger namens de maritieme sector in Nederland. Ik breng de belangen van de deze sector continu onder de aandacht, ook in Den Haag. Er staan vitale nationale belangen op het spel, zoals onze veiligheid, welvaart en schonere energievoorziening. Het is belangrijk in de toekomst niet afhankelijk te worden van bijvoorbeeld scheepswerven in Azië.”

“We hebben goud in handen!”

Deze woorden stonden centraal in het verhaal van wethouder Henk van Putten. Daarmee doelde hij op het unieke karakter van de maritieme sector op Stellendam. “Alle expertises zijn hier in de haven aanwezig. De sector is cruciaal voor onze lokale economie. Daarom moeten we als overheid helpen bij de grote veranderingen die de sector de laatste jaren ondergaat.” Ook belichtte de wethouder het belang van een goede bereikbaarheid van de scheepvaart, door het op diepte houden van het Slijkgat.

Kees van der Staaij vond het bezoek aan de Stellendamse haven waardevol. “Deze prachtige sector hoort bij Nederland en dat moeten we met elkaar vasthouden. Daar moeten we nu met elkaar op volle kracht mee aan de bak!”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen