Commissaris van de Koning feestelijk onthaald in Middelharnis

Foto: Sam Fish

Commissaris van de Koning Jaap Smit vaart van maandag 22 tot en met vrijdag 26 augustus langs verschillende gemeentes in Zuid-Holland.

De staande mastroute begint in De Kaag, gaat dan naar Alphen aan den Rijn, Rotterdam, Dordrecht en via Numansdorp naar Middelharnis wat tevens de grote afsluiter is van de week.

Smit werd feestelijk onthaald door Shantykoor Op Volle Kracht bij Brasserie ’t Vingerling. Zij zongen verschillende nummers in zowel het Nederlands als het Engels. “Het is een plezier om u te mogen ontvangen. We weten dat u van zeemansmuziek houdt en daarom willen wij u graag onze CD aanbieden”, aldus de woordvoerder van het koor.
Commissaris Smit is zelfs zo blij met de muziek dat hij het derde album erbij koopt.

LEES OOK: Gemeente GO scoort opnieuw gemiddeld in onderzoek

Gesprekken
Alles leuk en aardig natuurlijk, zo’n gezellige binnenkomer, maar de rondvaart heeft ook een doel. “Ik ben zelf fervent watersporter”, vertelt Smit, die de rondvaart overigens met zijn eigen zeilboot heeft gemaakt. “Zuid-Holland is perfect voor de watersport, maar helaas leeft het nog niet overal. Dus het eerste doel is om de watersport iets meer onder de aandacht te brengen. Mijn tweede doel is om verschillende kwesties te bespreken met mensen van de verschillende gemeentes waar ik langs ga”. Zo is onze eigen burgemeester Ada Grootenboer opgestapt in Numansdorp om met de commissaris te spreken over onder meer duurzaamheid en energie, onderwerpen waar ook wethouder Van der Vlugt nog even over komt spreken bij de brasserie.

“Het voordeel van dit soort gesprekken voeren op een boot is dat je samen bent. Er is geen rumoer om je heen, je wordt door niemand gestoord en de rust om je heen geeft een heel ontspannen sfeer. Dat maakt het een stuk makkelijker en leuker om over dit soort zaken te praten”, vindt Smit.

Goeree-Overflakkee
Gelukkig is het ook geen straf voor de Commissaris om naar Goeree-Overflakkee te komen. “Ik vind Flakkee echt een mooie plek. Er zijn kansen te over, dit kanaal is prachtig en met de oever hier kun je echt heel veel doen”, vertelt hij. “Er heerst hier een trots en enthousiasme om er samen iets van te maken, om te onderscheiden, vooral sinds de samenvoeging van de gemeentes. Er zijn hier een aantal prachtige projecten, zoals Punt West, en ik kom hier echt graag”.

LEES OOK: Goeree-Overflakkee heeft het schoonste strand van Zuid-Holland

Afsluiter
De aankomst van Smit in de haven van Middelharnis is de afsluiter van een lange week. “Het is een mooie afsluiting van een mooie tocht. Numansdorp was ook leuk, maar dit ontvangst, met het Shantykoor, steekt er met kop en schouders bovenuit”, laat hij weten. Lang duurt het feestje niet. “Na het diner en de toespraak van wethouder Van der Vlugt moet ik helaas meteen weer weg. Het werk roept”.

Dit artikel is geschreven in opdracht van Ons Eiland en mag in overleg hier gepubliceerd worden.

Reacties