Dit is het RAD Afvalnieuws van november 2023

Foto: RAD

Aan het einde van elke maand komt afvalverwerkingsbedrijf RAD met het Afvalnieuws. En dit is het Afvalnieuws van november 2023.

Door Sam Fish

Het scheiden van afval is een belangrijk onderwerp binnen de RAD. Maar het grootste probleem wordt nog altijd gevormd door het PMD. Nog heel vaak worden er dingen bij het PMD-afval gegooid, dat er eigenlijk niet tussen hoort. En dus legt de RAD het nog even uit.

Wel of geen PMD?

In het Afvalnieuws vergelijkt de RAD altijd twee producten die vaak bij het PMD wordt gegooid. De één mag wel in de daarvoor bestemde zak, de ander niet. Als eerste gaat het om een zak restafval. De naam zegt eigenlijk al genoeg, maar dit mag dus niet bij het PMD-afval worden weggegooid. Alleen de normale vuilniszak mag al niet bij het PMD, maar ook de inhoud niet. De vuilniszak én het restafval mogen weggegooid worden in de grijze restafvalcontainer.

Het tweede product is bijvoorbeeld piepschuim. Dit mag ook niet bij het PMD. Piepschuim mag dan bij een verpakking horen, het is geen verpakkingsmateriaal. Wanneer piepschuim bij het PMD zit, verstoort dit de recycling. De gehele vracht met PMD kan dan afgekeurd worden. En dat is zonde.

Afval mag alleen bij het PMD als het een verpakking is van plastic of metaal of als het een drinkpak is. De verpakking moet uit het huishouden komen en leeg zijn. Je hoeft het niet schoon te maken, een restant is niet erg. Maar zorg in ieder geval dat de verpakking leeg is.

Voorkom vastgevroren gft

Het is al steeds kouder op Goeree-Overflakkee en die lage temperaturen krijgen we steeds meer met de winter op komst. Vorst kan de inzameling van het gft-afval in de weg zitten. Want als het vastvriest, komt het niet of moeilijk los uit de container. Daarom geeft de RAD wat tips om vastvriezen te voorkomen.

  • Zet de container uit de wind en op een niet al te koude plaats. Als het kan bijvoorbeeld in de schuur of berging.
  • Plaats de container bij de aanbiedplaats op de ochtend van de ophaaldag voor 08.00 uur. Niet de avond ervoor.
  • Zorg ervoor dat het deksel niet is vastgevroren. Een stukje hout ertussen zorgt er al voor dat dit niet kan gebeuren.
  • Gooi geen vloeibaar of nat gft-afval in de container. Laat het goed uitlekken, vries het in of wikkel het in een stukje keukenpapier.
  • Leg kranten, proppen papier of lege eierdozen op de boden van de container.
  • Stamp het afval niet aan. Afval zet namelijk uit als het bevriest en blijft dan vastzitten in de container.
  • Vastgevroren gft-afval kun je voorzichtig losmaken met een spade. Gebruik geen zout of antivriesvloeistoffen. Deze stoffen verstoren het composteringsproces.

Veranderingen

Vanaf het nieuwe jaar gaat er het een en ander veranderen in de afvalinzameling. De gemeenteraad besloot namelijk in oktober dat ze het Grondstoffenbeleidsplan 2020-2025 gaan herzien. Daarin staat beschreven hoe de gemeente de hoeveelheid restafval wil verminderen. Eén van die manieren was de invoering van Goed Scheiden Loont. De RAD gaat vanaf volgend jaar het scheiden van afval nog makkelijker maken. Voor het einde van het jaar ontvangt iedereen daarom een brief waarin alle veranderingen op een rij staan.

In de RAD-app staat een overzicht van welk afval wanneer wordt opgehaald. Ook worden er via die weg wijzigingen doorgegeven over de inzameling en worden er tips gedeeld. De app kun je ook gebruiken om een afspraak te maken voor de milieustraat.

Let op! De milieustraten en het kantoor van de RAD is op donderdag 14 december eerder gesloten. Het kantoor is die dag tot 14.30 uur bereikbaar.

Reserveer op tijd

Wil je aan het einde van het jaar nog naar de milieustraat? Zorg dan dat je op tijd een moment reserveert. Op zaterdag en tijdens de vakanties is het vaak drukker dan normaal. Ook tegen het einde van het jaar is het vaak een drukte van jewelste. Dus wil je iets naar de milieustraat in Middelharnis of Goedereede brengen? Zorg dan dat je op tijd een afspraak hebt gemaakt.

Kun je geen tijdslot meer selecteren in de app of op de website? Dan is er die dag geen tijd meer vrij.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen