Bewoners buitengebied GO zijn traag internet zat

Foto: Pixabay; StartupStockPhotos

Ongeveer een jaar geleden kwamen Jamie en Daphne op Goeree-Overflakkee wonen, in Zuidzijde, een buitengebied van het eiland.

Een tv-verbinding was zo gemaakt door het plaatsen van een schotelantenne, maar een internetverbinding is er nog steeds niet. “Geen enkele provider kan ons helpen”, zegt Daphne. “Tele2 geeft maximaal 1,5 Mbit per seconde. Via KPN zouden we via de telefoonlijn maximaal een halve MB per seconde krijgen, maar zij sluiten niet aan omdat dat niet binnen het huidige verwachtingspatroon past. Ziggo heeft geen kabel in de dijk liggen en kan en wil dit niet leveren omdat het te duur is”. Verwarrend is ook dat Tele2 spreekt over Mbit, wat de snelheid is van de verbinding, en KPN over MB, wat gaat over de grootte van bestanden. Daarnaast zouden Daphne en Jamie voor de slechte verbinding hetzelfde betalen als ieder ander met een goede verbinding.

LEES OOK: Inschrijving 27ste Omloop gestart

Gemeente zou helpen
Het bericht van Jamie en Daphne komt niet helemaal uit het niets. De twee zijn al een jaar bezig en hebben al meerdere malen de gemeente benaderd. “In de nieuwjaarstoespraak van dit jaar sprak burgemeester Grootenboer over het internetprobleem in de buitengebieden. Er zou door de gemeente naar een oplossing worden gezocht, maar hier is nooit iets mee gedaan”, zegt Daphne.

Ook zouden mensen in 2014 al geklaagd hebben over het slechte internet in Achthuizen en na een oproep op onze Facebookpagina blijkt dat er meer mensen zijn die een slechte of helemaal geen internetverbinding hebben in de buitengebieden van Flakkee.

“Ik heb contact opgenomen met een aantal providers, maar zij kunnen hier niks aan doen”, schrijft Lobke Blokland-Kuipers in een privébericht op Facebook. En de reacties op de oproep stroomden binnen van mensen die ook last hebben van slecht internet. Mirjam Koese uit Goedereede-Havenhoofd laat weten; “Met een gezin met drie pubers is het heel vervelend dat het internet hier zo slecht is. Ook de basisschool in het dorp heeft last van het slechte internet”.

LEES OOK: Edudelta College wordt onderdeel van De Groene Metropool

Reactie van gemeente
Verschillende partijen laten aan Daphne in een e-mail weten dat ze graag willen helpen, maar dat er geen budget voor is. Dit was hun antwoord op de mail die de redactie van Goeree-Overflakkee.nieuws.nl stuurde:

Niet overal binnen de gemeente Goeree – Overflakkee is snel internet beschikbaar. Deze problematiek is bekend en hebben we inzichtelijk gemaakt. De kern van het probleem ligt in het buitengebied van de gemeente en betreft een combinatie van woningen, recreatieparken, bedrijven en andere verblijfsobjecten.

KPN brengt momenteel steeds meer glasvezel aan in haar netwerk. Een deel van de percelen zal daardoor de komende jaren als gevolg van opwaardering over een snelle internetverbinding beschikken. Echter in het buitengebied zijn de kosten per huishouden erg hoog waardoor het voor een marktpartij geen rendabele investering is.

Op dit moment is de gemeente in beeld aan het brengen welke technische en financiële scenario’s er zijn voor de realisatie van breedbandige verbindingen in het buitengebied van Goeree-Overflakkee en hoe richting realisatie gewerkt kan worden.  Besluitvorming is voorzien in het najaar van 2016.

Op korte termijn zal er dus nog niks veranderen, maar de hoop voor de toekomst is groot.

Reacties