Gemeente stopt met chemische bestrijdingsmiddelen op verharding

Foto: Pixabay; Nabster

De Tweede Kamer heeft ingestemd met een verbod op chemische onkruidbestrijdingsmiddelen op verhardingen door professionele gebruikers.

Daarom gebruikt de gemeente Goeree-Overflakkee per 31 maart 2016 geen chemische bestrijdingsmiddelen meer bij het bestrijden van onkruid op stoepen, pleinen en straten. De gemeente experimenteert de komende tijd met alternatieve methoden om onkruid op verhardingen te verwijderen.

Doel van het verbod op chemische onkruidbestrijdingsmiddelen op verhardingen door professionele gebruikers is om de waterkwaliteit te verbeteren en de menselijke gezondheid verder te beschermen. Ook het gebruik van zogenoemde ‘laag-risicomiddelen’, zoals middelen op basis van vetzuren (Ultima) en azijnzuur (Cito), is niet meer toegestaan.

LEES OOK: Nieuw leugenbankje voor vissersgemeenschap Stellendam

Alternatieve methoden
Vooralsnog zijn er geen bestrijdingsmiddelen beschikbaar die een uitzondering vormen op het verbod. Daarom experimenteert de gemeente met alternatieve methoden. Denk hierbij aan technieken met hete lucht, heet water, infrarood, branden en borstelen. Op die manier ervaart de gemeente welke methoden goed en minder goed werken en wat de financiële gevolgen zijn. Belangrijk uitgangspunt is dat de beoogde beeldkwaliteit in de dorpskernen behouden blijft.

Toekomst
De verwachting is dat eind 2017 het gebruik van chemische onkruidbestrijdingsmiddelen ook niet meer is toegestaan in parken en plantsoenen en op andere onverharde gronden.

Reacties

Cookieinstellingen