Acht blauwe vlaggen en een groene wimpel

Foto: Gemeente Goeree-Overflakkee

Op donderdag 21 april reikte de Internationale Jury voor de Blauwe Vlag van FEE International 175 Blauwe Vlaggen uit voor 113 jachthavens en 62 stranden.

Op Rijkswerf Willemsoord in Den Helder ontving Goeree-Overflakkee maar liefst acht Blauwe Vlaggen en een Groene Wimpel; zes Blauwe Vlaggen voor jachthavens, twee Blauwe Vlaggen voor de stranden Westerduinpad en Brouwersdam de Kous en een Groene Wimpel voor de jachthaven van Middelharnis.

LEES OOK: Wijzigingen voor alle buslijnen op het eiland! 

De Blauwe Vlag
De Blauwe Vlag is een internationale onderscheiding die jaarlijks wordt toegekend aan stranden en jachthavens die veilig en schoon zijn. In de praktijk betekent dit dat genomineerden moeten voldoen aan een aantal belangrijke criteria zoals schoon (zwem)water, goede sanitaire voorzieningen en een hoge mate van veiligheid. De Blauwe Vlag is één jaar geldig: jaarlijks wordt opnieuw aan de hand van controles bekeken of de stranden en jachthavens nog aan de vereisten voldoen. Voor de toerist en recreant is de Blauwe Vlag het internationale herkenningssymbool voor veilig en schoon zwemwater, goede stranden en schone en veilige jachthavens. De internationale toekenning van de Blauwe Vlaggen geschiedt door de Foundation for Environmental Education (FEE), een onafhankelijke internationale milieu organisatie.

De Groene Wimpel
In Nederland kunnen Blauwe Vlag gecertificeerde jachthavens in aanmerking komen voor een extra award: de Groene Wimpel. Een jachthaven verdient deze wimpel als zij bovenop de internationale criteria extra inspanningen gedaan heeft op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen en verduurzaming van de jachthaven. Zo zijn er bij de jachthaven van Middelharnis zonnepanelen op de sanitaire unit geplaatst. Ook zijn er waterbesparende douchekoppen en een energiezuinige ketel geplaatst. Tenslotte is er een mogelijkheid om frituurvet en plastic in te zamelen.

Stranden en jachthavens
Naast de stranden Westerduinpad en Brouwersdam de Kous ontvingen de volgende jachthavens op Goeree-Overflakkee een Blauwe Vlag:Atlantica in Stad aan ’t Haringvliet, jachthaven van Middelharnis, Marina Herkingen, WSV Herkingen, Marina Port Zélande in Ouddorp en WSV Oude-Tonge. Bovendien ontving de jachthaven van Middelharnis een Groene Wimpel.

LEES OOK: OBS Het Stellegors adopteert een zeehond

Topkwaliteit stranden en jachthavens!
Wethouder Arend-Jan van der Vlugt: “Met acht Blauwe Vlaggen en een Groene Wimpel weten bezoekers dat het goed zit op de stranden en de jachthavens van Goeree-Overflakkee. Deze keurmerken zijn een beloning voor alle inspanningen van de jachthavenbeheerders, de watersportverenigingen en de medewerkers van de gemeente die de stranden schoon houden. De Blauwe Vlag is namelijk het internationale herkenningssymbool voor veilig en schoon zwemwater, goede stranden en schone en veilige jachthavens. En de Groene Wimpel sluit bovendien perfect aan bij de duurzaamheidsambitie van de gemeente Goeree-Overflakkee om in 2020 energieneutraal te zijn!”

Reacties