Oekraïense vluchtelingen in vakantiecomplex Ouddorp

Foto: PR Gemeente Goeree-Overflakkee

De gemeente biedt Oekraïense vluchtelingen vanaf 1 april onderdak in Residence Kabbelaarsbank in Ouddorp. Dit is vervangende huisvesting.

Het gaat in eerste instantie om een groep van 20 Oekraïners. Zij zaten de afgelopen winter in vakantiewoningen op het eiland. Met het vakantieseizoen op komst loopt de huurperiode van die woningen 1 april af. In totaal is er in het vakantiecomplex ruimte voor ongeveer 70 mensen.

Het complex wordt gehuurd voor een half jaar met de optie om twee keer een half jaar te verlengen. Deze afspraken heeft de gemeente met de eigenaar van het pand aan de Kabbelaarsbank gemaakt. In het contract staat dat het uitsluitend gehuurd wordt voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen.

Aanpassingen

Het pand wordt in de komende weken geschikt gemaakt voor de nieuwe bewoners. Dat kan relatief snel, want er is al veel geregeld. Zo heeft elk appartement een eigen keuken en zijn er ook al afspraken voor de afvalstromen.

De locatie heeft voordelen én aandachtspunten. Het complex bevindt zich op een mooie toeristische locatie. Wel is het voor mensen zonder auto relatief ver van voorzieningen als supermarkten of het dorpscentrum. Het is bekend dat de nieuwe bewoners zoveel mogelijk zelfstandig zijn. Een aanzienlijk deel heeft werk of wil graag werken. Een bushalte is ook aanwezig.

Ook besteedt de gemeente extra aandacht aan een representatief aanzicht van het complex. Het staat op een goed zichtbare toeristische locatie. Zo wordt bijvoorbeeld de kelder van het complex ingericht als fietsenberging.

300 Oekraïense vluchtelingen

Op Goeree-Overflakkee verblijven momenteel al zo’n 300 vluchtelingen uit Oekraïne. Zij verblijven in gemeentelijke opvang – zoals in Middelharnis en Dirksland – en bij particulieren. Het is de bedoeling dat ze straks onderdak vinden in de nog te plaatsen flexwoningen aan de rand van Middelharnis. De verwachting is dat deze woningen aan het einde van dit jaar klaar zijn.

De behoefte aan vervangende huisvesting voor de tussenliggende periode blijft groot. Daarom blijft de gemeente op zoek naar tijdelijke huisvesting voor de Oekraïense vluchtelingen.

Cookieinstellingen