Rijkswaterstaat neemt maatregelen Goereesesluis

Foto: Google Streetview

Op woensdagavond 22 februari voer een binnenvaartschip tegen de brug over de Goereesesluis bij Stellendam. Sindsdien kan deze niet meer goed dicht.

De brug is sinds de aanvaring niet meer te gebruiken. Hij is daarom ook afgesloten voor scheepvaart- en het lokale wegverkeer. Rijkswaterstaat werkt aan herstelmaatregelen. Het doel is dat het verkeer zo snel mogelijk weer gebruik kan maken van de brug. Op dit moment bereidt Rijkswaterstaat een operatie voor om het beschadigde brugdek binnen enkele weken eruit te hijsen. Ze willen het dan op een andere locatie repareren.

Rijkswaterstaat betrekt de scheepvaart, lokale bedrijven en de gemeente bij de uitwerking van de maatregelen. Ook geven ze hen updates over het verloop van het herstel.

Maatregelen scheepvaart

Sinds de aanvaring is het gehele sluiscomplex gestremd geweest voor alle scheepvaart. Inmiddels is het aangevaren brugdek gestut zodat het veilig op zijn plek blijft liggen. Sinds vrijdag 24 februari is het complex weer vrijgegeven voor schepen lager dan 6 meter zodat die onder de brug door kunnen varen. De stremming voor hoge schepen vanaf 6 meter blijft bestaan totdat het brugdek is uitgehesen. De omvaarroute voor hoge schepen met een diepgang van maximaal 2.80 meter loopt via achtereenvolgens het Haringvliet, de Beningen, het Spui, de Oude Maas en de Nieuwe Waterweg.

Maatregelen lokaal, langzaam en landbouwverkeer

Automobilisten kunnen gebruik maken van de N57 en ondervinden geen tot weinig hinder. (Brom)fietsers, voetgangers en scooters kunnen gebruikmaken van een tijdelijke passage over de sluisdeuren onder begeleiding van verkeersregelaars.

Het landbouwverkeer en brommobielen kunnen buiten de spits begeleid op een aantal vaste tijdstippen over de N57 rijden. Dit kan van maandag tot en met zaterdag. Deze maatregel wordt geëvalueerd waarbij er wordt gekeken of de zondagtijden in een behoefte voorzien.

Begeleiding

Voor de begeleiding over de brug zijn twee verzamelplaatsen en diverse tijden. In Hellevoetsluis is de verzamelplaats op de Haringvlietweg ter hoogte van de Voorweg. Vertrek is om 6.00 uur, 9.00 uur, 15.00 uur en 19.00 uur.

In Stellendam is de verzamelplaats op de Carpoolplaats aan de Korteweg nabij de N57. De vertrektijden zijn hier 6.30 uur, 9.30 uur, 15.30 uur en 19.30 uur.

Voor meer informatie over de Goereesesluis en de ontwikkelingen kun je kijken op de website van Rijkswaterstaat.

Cookieinstellingen