Dit is het RAD Afvalnieuws van februari 2023

Foto: RAD

Aan het einde van elke maand komt afvalverwerkingsbedrijf RAD met het Afvalnieuws. En dit is het Afvalnieuws van februari 2023.

Door Sam Fish

Deze maand staan er geen twee producten tegenover elkaar om te kijken wat wel of niet in de PMD-container mag. Er worden geen andere dingen uitgelicht die handig zijn om te weten. Nee, het afvalnieuws van februari staat volledig in het teken van evenementen!

Deze evenementen vinden allemaal plaats in maart. Pak je agenda er dus maar bij, misschien zit er iets voor je tussen.

Afvalhelden

Van maandag 6 tot en met zondag 12 maart is het in Nederland de week van de afvalhelden. Deze helden zien we vaak in het dorp. Niet alleen met de vuilniswagen om containers te legen, maar ook vrijwilliger met een vuilniszak en prikstok. Deze helden halen ons afval op en houden onze leefomgeving schoon en netjes. Andere helden maken op hun beurt weer nieuwe grondstoffen van ons afval.

Deze mensen moeten we maar eens goed in het zonnetje zetten. Ze zijn immers onmisbaar, vakkundig en terecht trots op hun werk. Vind jij dat ook? Laat het hen dan weten. Misschien kun je de mensen van de vuilniswagen opwachten en iets lekkers geven. Of misschien gaat jouw buurman of –vrouw wel het dorp in met een prikstok. Ook hen kun je een klein bedankje geven. Dat kan al zo goedkoop als een duim omhoog.

Wat pak jij op?

Je kunt je op zaterdag 18 maart ook aansluiten bij de bovengenoemde helden. Dan is het namelijk tijd voor de landelijke opschoondag! Het is dit jaar alweer de 21ste keer dat deze dag wordt georganiseerd en het is dé kans om zelf de handen uit de mouwen te steken. Ga bijvoorbeeld gezellig samen met vrienden of familie met wat prikkers en een zak op pad. Maak straten, bosjes of grasvelden afvalvrij. Misschien is er een parkeerplaats waar jij je altijd ergert aan het zwerfafval.

Heb je nou geen prikker of grijper in de kast liggen? Geen zorgen. Als je via de website van Nederland Schoon je actie aanmeldt, dan kun je via de RAD een grijper en zakken krijgen. Hiervoor kun je mailen naar [email protected].

Compostdag

En tot slotte is het op zaterdag 25 maart tijd voor de landelijke compostdag. Koffieprut, aardappelschillen, uitgebloeide tulpen. Een flink deel van ons afval hoort bij het GFT. Het is goed om dit gescheiden in te leveren, want er kan compost en biogas van gemaakt worden. Ongeveer twee derde van het GFT-afval wordt meteen tot compost verwerkt. Het overige deel wordt eerst vergist. Dat levert behalve compost ook nog biogas op, groen gas dus.

Compost wordt bijvoorbeeld door tuinbouwers, boeren en gemeenten gebruikt om de bodem te verbeteren. Je kunt het ook zelf in de tuin gebruiken. En daarvoor is deze dag in het leven geroepen. Op deze dag kunt je per persoon drie gratis zakken compost ophalen bij de milieustraat. Deze worden uitgedeeld tijdens de openingstijden van de milieustraat en zo lang de voorraad strekt. Een afspraak of milieupas heb je niet nodig.

Cookieinstellingen