Twee helden onderscheiden voor redden drenkeling

Foto: PR Gemeente Goeree-Overflakkee

Twee inwoners van Goeree-Overflakkee zijn door burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman in het zonnetje gezet voor het redden van een drenkeling.

De twee kregen een bronzen medaille en getuigschrift van de Maatschappij tot Redding van Drenkelingen.

Op 4 oktober 2022 ging het mis bij de Singelkade in Middelharnis. Een 16-jarig meisje liet haar hondje uit langs het water toen ze onwel werd. Ze viel in het water. Leeftijdsgenootje Vita de Jong hoorde de plons en zag het blaffende hondje op de kant. Ook ziet ze iemand in het water liggen, maar het lukt haar niet om dichterbij te komen.

Reddingsactie

Vita wist dat het meisje hulp nodig had en dus belde ze bij iemand aan. Het bleek het huis van brandweerman Cornelis Grootenboer te zijn. Hij sprong meteen het water in om het meisje te redden. Zij was inmiddels onder water geraakt, maar het lukte hem om haar uit het water te halen. Gelukkig haalde ze bijna direct weer adem.

De burgemeester nam op maandag 13 februari de tijd om eens uitgebreid met de helden te praten. Ze bedankte hen daarbij voor hun snelle handelen. “Ze vinden het misschien niet zo bijzonder, maar dat is het wel,” vertelt ze. “Niet iedereen is in staat om in actie te komen als het nodig is. Gelukkig geldt dat voor deze twee kanjers wel en kan iedereen het navertellen.”

Maatschappij tot Redding van Drenkelingen

De twee helden kregen voor hun actie ook een getuigschrift van de Maatschappij tot Redding van Drenkelingen. Deze organisatie bestaat al sinds 1767 en bekroont mensen die iemand hebben gered van de verdrinkingsdood. De Maatschappij wil zoveel mogelijk verdrinkingen in Nederland voorkomen. Dat doen ze door de redders te eren en door voorlichting te geven over redden en reanimeren. Bij de overhandiging van de medailles en het getuigschrift was bestuurslid Gaius Voûte aanwezig.

Bij een redding levert de burgemeester van een gemeente informatie over het ongeval. Aan de hand daarvan wordt beoordeeld of een redding in aanmerking komt voor een onderscheiding.

Cookieinstellingen