Er komen extra lezingen over Gebroken Dijken

Foto: PR Streekmuseum Goeree-Overflakkee

Het Streekmuseum verwacht dat er op 14 februari veel mensen naar de lezing van Jan Both gaan komen in de Remonstrantse kerk. En dat gaat niet passen.

Er is online veel belangstelling voor de lezing ‘Gebroken Dijken’. Daarom worden er twee extra lezingen gegeven op twee extra locaties. Zo kan het publiek verdeeld worden over drie locaties op het eiland.

Maar liefst 800 mensen bezochten afgelopen twee zaterdagen de watersnoodpresentaties van het Streekmuseum. Afgeladen zalen in Stellendam, Nieuwe-Tonge, Dirksland en in het Diekhuus van Middelharnis. De getoonde film van de gebroeders Boomsma en de muzikale bijdrage van Het Belangenrijk waren indrukwekkend en ontroerend. Ook was er afgelopen zaterdag zeer veel belangstelling voor de watersnoodwandelingen door Stellendam. Reden voor de besturen van De Motte en het Streekmuseum extra lezingen aan te bieden.

Inhoud lezing

Zeventig jaar geleden kreeg het zuidwestelijk deel van Nederland te maken met een overstroming van ongekende omvang. Goeree-Overflakkee behoorde in 1953 tot een van de zwaarst getroffen delen van rampgebied. Deze natuurramp vormde een keerpunt in de geschiedenis van het eiland. In de volksmond spreekt men dan ook van vóór en na De Ramp.

In deze lezing komen verschillende facetten aan bod. Daarbij zal vanzelfsprekend worden stilgestaan bij de directe gevolgen: de vele slachtoffers en de enorme schade. Maar ook de (internationale) hulpverlening, de wederopbouw en de Deltawerken zullen de nodige aandacht krijgen. De lezing wordt georganiseerd door Historische vereniging De Motte en het Streekmuseum Goeree-Overflakkee en maakt deel uit van diverse activiteiten rondom dit herdenkingsjaar. Zo zijn er nog tal van watersnoodwandelingen die gelopen kunnen worden.

De lezingen

Er komen nu in totaal dus drie lezingen op drie locaties. Dat begint met de originele avond op dinsdag 14 februari. Deze vindt plaats in de Remonstrantse kerk aan de Voorstraat in Sommelsdijk. Op maandagavond 20 februari is de tweede lezing aan de Bernhardstraat 27 in Oude-Tonge. En tot slot is er op dinsdagavond 21 februari een lezing in het Haegse Huus in Stellendam.

Voor elke lezing geldt een gratis entree, vol is vol. De deuren openen om 19.30 uur en de lezing start om 20.00 uur.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen