Dit is het laatste RAD Afvalnieuws van december 2022

Foto: RAD

Aan het einde van elke maand komt afvalverwerkingsbedrijf RAD met het Afvalnieuws. En dit is het Afvalnieuws van december 2022. De laatste van het jaar!

Door Sam Fish

Het scheiden van afval is een belangrijk onderwerp binnen de RAD. Maar het grootste probleem wordt nog altijd gevormd door het PMD. Nog heel vaak worden er dingen bij het PMD-afval gegooid, dat er eigenlijk niet tussen hoort. En dus legt de RAD het nog even uit.

Wel of geen PMD?

In het Afvalnieuws vergelijkt de RAD altijd twee producten die vaak bij het PMD wordt gegooid. De één mag wel in de daarvoor bestemde zak, de ander niet. Als eerste gaat het om de verpakkingen van verspakketten. Deze mogen deels wel bij het PMD. Het plastic folie om het pakket mag in de PMD-zak worden weggegooid. Wanneer de producten in een kartonnen doos zitten, mag die in de blauwe container. Maar dan moet het karton wel schoon en droog zijn.

Het tweede product zijn glazen verpakkingen. Deze mogen niet bij het PMD gegooid worden. Het is geen verpakkingsafval van plastic of metaal. Wel is het enorm geschikt voor hergebruik. Glas kan namelijk eindeloos worden hergebruikt zonder kwaliteitsverlies. Breng glas daarom naar een glasbak in de buurt.

Afvalkalender en -gids

Elk jaar bekijkt de RAD hoe ze de routes die ze rijden zo efficiënt mogelijk kunnen invullen. Voor 2023 hebben ze ervoor gekozen om de routes zo in te richten, dat de inzameldagen voor jou niet veranderen. De exacte ophaaldagen en -data voor 2023 vind je in de RAD-app. Je kunt de Afvalkalender ook downloaden van de website van de RAD.

Ontvang je liever een papieren versie? Je kunt de kalender opvragen via [email protected] of bel naar 0186 57 25 86. De afvalgids is het komende jaar niet meer in papieren versie. De RAD wil namelijk ook minder afval produceren. Vanaf 1 januari is de gids daarom te vinden op de website van de RAD.

Containers tijdens de jaarwisseling

Elk jaar komen er na de jaarwisseling meldingen binnen over containers die in brand zijn gestoken. Dat is niet alleen risicovol voor de omgeving. Het kost je ook nog eens geld om een nieuwe aan te schaffen. Want de kosten voor de container zijn voor de gebruiker en niet voor de vandaal. Het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat je containers op eigen terrein staan tijdens en rond de jaarwisseling. Zo is de kans een stuk kleiner dat een vandaal ermee vandoor gaat. Laat deze dus niet in achterpaden en brandgangen staan.

Ook over de verzamelcontainers is nagedacht als het gaat om vandalisme. Om ervoor te zorgen dat ook deze niet in vlammen opgaan, worden deze tijdelijk afgesloten. De textiel- en PMD-verzamelcontainers gaan op vrijdag 30 december dicht. Op maandag 2 januari worden deze om 6.00 uur weer van het slot gehaald. Bovengrondse PMD-containers worden op 27 en 29 december weggehaald. Op 3 en 5 januari komen deze weer terug.

Samen vieren, samen vegen

De RAD wenst iedereen een schoon en opgeruimd nieuwjaar. En de best denkbare start voor 2023 is een schone start! Met oud & Nieuw in aantocht betekent dat er ook vuurwerk wordt afgestoken. En dat betekent natuurlijk afval op straat. Maar met een uurtje vegen maak je jouw straat weer helemaal schoon. En dat kan nog best gezellig zijn ook. Hier het Nieuwjaarsvegen in vijf stappen.

  1. Zorg voor leuk gezelschap. Nodig bijvoorbeeld alvast je buren uit.
  2. Trek stevige handschoenen aan en pak er een goede bezem bij.
  3. Werk veilig! Neem altijd een emmer water mee om vuurwerk nat te maken voordat je het opruimt. Vind je vuurwerk dat niet is afgegaan? Wees dan extra voorzichtig en steek het niet alsnog af!
  4. Is het vuurwerk nog niet helemaal afgekoeld? Gooi er dan desnoods nog meer water overheen. Je kunt het ook op een hoop vegen en af laten koelen voordat je het opruimt.
  5. Gooi het vuurwerkafval in de restafvalcontainer en haast je vervolgens naar binnen. Trakteer je buren en jezelf daar op een drankje met wat lekkers.

Rectificatie

In het Afvalnieuws dat eerder deze maand werd gepubliceerd staat een fout. Er staat namelijk dat op 29 december het oud papier wordt opgehaald in Stad aan ’t Haringvliet. Dit klopt echter niet. Op deze dag wordt het restafval opgehaald. Het oud papier wordt opgehaald op woensdag 11 januari.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen