Vluchtelingenboot krijgt andere ligplaats in Stellendam

Foto: PR Gemeente Goeree-Overflakkee

Het cruiseschip dat gebruikt wordt voor de opvang van vluchtelingen, krijgt een andere ligplaats in de Buitenhaven van Stellendam.

Eind oktober besloot de gemeente voor ongeveer 8 weken een ligplaats beschikbaar te stellen voor crisisnoodopvang van asielzoekers. Het plan was om het schip aan te laten meren naast de parkeerplaats van het strand. Op dinsdag 15 november is echter besloten een andere aanlegplaats aan te wijzen. Deze plek is geschikter voor de boot.

Dit besluit is de uitkomst van aanvullend onderzoek en overleg tussen gemeente, Rijkswaterstaat, de veiligheidsregio en betrokken partijen. De nieuwe locatie betreft de steiger aan de oostzijde van de Buitenhaven. Dit is vlak bij de sluis.

Voordelen

De nieuwe ligplaats biedt een aantal voordelen. Zo kan er gebruik gemaakt worden van een bestaande steiger. De steiger aan de Meester Snijderweg, het originele plan, moest nog worden aangelegd. De aanlegplaats komt daarnaast de veiligheid op en rond het schip ten goede.

Deze steiger is eerder overwogen, maar Rijkswaterstaat gaf toen geen toestemming. Nu de ligplaats definitief is bepaald, zal het schip ook deze kant op komen. Op vrijdag 18 november meert het aan in de Buitenhaven van Stellendam. De verwachting is dat de tijdelijke bewoners op maandag 21 november aankomen bij het schip.

Veel vragen en antwoorden

Op maandag 31 oktober was in het Haegse Huus een informatiebijeenkomst over de opvang. Daar zijn toen veel vragen gesteld door inwoners, ondernemers en andere geïnteresseerden. Een deel van de bezoekers was erg kritisch op het besluit van de gemeente om mee te werken aan crisisnoodopvang. Aan de andere kant waren er ook veel bezoekers en organisaties die hun hulp aanboden. Zo willen ze bijvoorbeeld activiteiten organiseren voor de tijdelijke bewoners van het schip.

De vragen die tijdens de bijeenkomst werden gesteld konden niet allemaal meteen beantwoord worden. De gemeente heeft daarom alle informatie over de crisisnoodopvang gepubliceerd. Inclusief antwoorden op vragen van de bijeenkomst. Dit is allemaal te vinden op de website van de gemeente.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen