Geen vuurwerkmaatregelen op Goeree-Overflakkee

Foto: Image by free stock photos from www.picjumbo.com from Pixabay

De gemeente heeft laten weten dat er dit jaar geen vuurwerkmaatregelen worden getroffen op het eiland. Wel gelden de standaard regels voor het stoken van vuurwerk.

Door Sam Fish

Onlangs kondigden veertien gemeenten in Nederland een vuurwerkverbod af voor de jaarwisseling. Twaalf daarvan gingen voor een permanent verbod, twee gemeenten bekijken het per jaar. Met twee coronajaarwisselingen achter de rug en het daarbij horende vuurwerkverbod, hebben we de gemeente gemaild. Want wat zijn de plannen hier op het eiland? Opnieuw een vuurwerkverbod? Komen er stookzones?

Geen maatregelen

De gemeente heeft hierop laten weten dat er geen algeheel vuurwerkverbod geldt dit jaar. Er mag dus gewoon gestookt worden, binnen de basisregels die altijd gelden. Daarbij zijn er jaren geweest dat er stookzones werden aangekondigd. Dat zijn bepaalde plekken binnen de dorpen waar gestookt mag worden. Ook dit is dit jaar niet aan de orde. Daarmee is het dus oké om overal op het eiland vuurwerk af te steken.

Basisregels

Er is dan misschien geen vuurwerkverbod dit jaar, de basisregels gelden wel gewoon. Zo mag je vuurwerk alleen afsteken tussen 31 december 18.00 uur en 1 januari 02.00 uur. Buiten deze tijden is het strafbaar om vuurwerk af te steken. Daarnaast mag je ook alleen vuurwerk kopen als je 16 jaar bent of ouder. Vanaf 12 jaar mag je wel categorie F1 kindervuurwerk afsteken. Daarbij gaat het om sterretjes en fonteinen. Het is strafbaar om illegaal vuurwerk te kopen, af te steken en in bezit te hebben.

Vuurwerk mag verkocht worden op 29, 30 en 31 december. Als één van deze dagen op een zondag valt, mag op die dag geen vuurwerk verkocht worden. Het is in dat geval wel toegestaan om vuurwerk te (ver)kopen op 28 december.

Denk aan anderen

Het is natuurlijk geweldig om weer een echt oud en nieuw feest te kunnen vieren. Maar houd wel rekening met anderen. Gooi geen vuurwerk naar andere mensen, auto’s of woningen. Houd rekening met dieren in de natuur en honden die worden uitgelaten. Verniel geen openbare voorzieningen als bushokjes, prullenbakken of bankjes. En tot slot, zorg dat iedereen veilig is. Dan is het voor iedereen een fijne jaarwisseling.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen