Voor derde keer bootopvang voor vluchtelingen

Foto: PR Gemeente Goeree-Overflakkee

Er komt opnieuw bootopvang voor vluchtelingen op het eiland. De gemeente stelt tot eind dit jaar een ligplaats beschikbaar voor crisisnoodopvang.

Het schip dat dit keer gebruikt wordt is de Dutch Largo. Hier kunnen in totaal 120 personen op verblijven. De boot komt te liggen bij het strandje buiten Stellendam. Dat is naast de parkeerplaats aan de Meester Snijderweg. Dat is aan de westkant van het buitenhaven. Het strand blijft hierdoor gewoon toegankelijk.

Het is de bedoeling dat het schip begin november aanmeert in Stellendam. De tijdelijke bewoners komen aan boord als de nodige voorzieningen zijn gerealiseerd. Dat kan al binnen enkele dagen zijn.

Medewerking

De gemeente heeft besloten opnieuw mee te werken aan crisisnoodopvang. Dit na een dringende oproep vanuit de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. De verschillende veiligheidsregio’s zetten zich in om tot het einde van dit jaar 250 extra opvangplaatsen te realiseren. Dat is nodig, want de asielcrisis is nog niet ten einde.

Ook andere gemeenten in de regio vangen asielzoekers op, zoals Hellevoetsluis. “Het is kort draaien, maar de crisis is helaas nog steeds niet opgelost,” aldus burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman.

Eerdere opvang verliep rustig

Het is niet de eerste keer dat hier op het eiland asielzoekers worden opgevangen. Het is inmiddels de derde keer dat er een boot aanmeert voor (crisis)noodopvang. De eerste twee daarvan werden in de haven van Middelharnis geplaatst. Het besluit van het college om wederom opvang aan te bieden is hier dan ook op gebaseerd. In de eerdere opvangsituaties is alles rustig verlopen. “We nemen deze ervaringen mee bij de opvang,” verzekert de burgemeester. “Ook voor deze opvang geldt dat wij vooraf goede afspraken maken. Bijvoorbeeld op het gebied van veiligheid.”

Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond is samen met het COA verantwoordelijk voor de opvang. Het COA betaalt de kosten. De Veiligheidsregio werkt met beveiligers op zowel het schip als de wal. Ook wordt er een vorm van dagbesteding geboden op het schip. De asielzoekers mogen van het schip af. Ze krijgen vooraf uitleg over de huisregels van de opvang en over de regels in Nederland en op Goeree-Overflakkee, zoals die voor eenieder van ons gelden.

Inloopbijeenkomst

De raad is geïnformeerd over de komst van het schip. De locatie kent geen directe omwonenden. Wel is de gemeente in contact met diverse ondernemers in het gebied. Op een aantal adressen is ook een brief bezorgd. Op maandag 31 oktober is er een inloopbijeenkomst in het Haegse Huus. Van 19.30 tot 21.00 uur kunnen inwoners en ondernemers daar terecht met vragen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen