Wat mag er nu eigenlijk allemaal in de glasbak?

Foto: Pixabay; vjkombajn

Het blijft een eeuwige strijd bij het scheiden van het afval. Mag die deksel blijven zitten? Moet die verpakking nou bij het plastic of het rest? En wat mag er nou in de glasbak?

Een drinkglas? Een spiegel? Die vaas of dat aquarium? Mag dat in de glasbak? Of misschien twijfel je over het deksel of de dop. Moeten die eraf of mogen die blijven zitten? Het zijn allemaal hartstikke logische vragen die je jezelf stelt bij het scheiden van afval. En dus hebben we wat handigheidjes op een rijtje gezet die je misschien wel kunnen helpen. Zo sta je, hopelijk, nooit meer met een bak vraagtekens bij de glasbak!

Verpakkingsglas

Handig om te weten is dat alle verpakkingsglas in de glasbak mag. Dus bijvoorbeeld een drinkflesje of een potje van de boontjes. Maar ook verpakkingsglas van cosmetica, zoals een potje crème. Een fles sap, jampotjes, wijnflessen, deodorantrollers, kruidenpotjes en parfumflesjes. Je mag het allemaal in de glasbak gooien. Dat mag met restjes erin en het deksel erop. Lekker makkelijk dus!

Let op, heb je medicatie dat in glas zit? Dan moet je dat wel uit het glas halen. Deze kunnen terug naar de apotheek.

Staan er aparte bakken voor wit, bruin en groen glas? Let daar dan goed op bij het weggooien. Gooi de juiste kleur in de juiste bak. Rood en blauw glas mag in de bak van het groene glas. Hoe beter er gesorteerd is, hoe meer energie en grondstoffen er gespaard worden.

Overig glas

Al het andere glas mag dus niet in de glasbak. Een ovenschotel, drinkglazen, spiegels, vazen, aquaria. Het mag er allemaal niet bij. Ook vensterglas en glas uit lijsten horen niet in de glasbak. Dit soort glas heeft een andere samenstelling dan verpakkingsglas. Daar is een apart inzamelsysteem voor. Je kunt dit glas kwijt bij de glashandel of de milieustraat.

Als glas geen verpakkingsglas is, heeft het een andere samenstelling en/of smeltput. Dit verstoort het recycleproces van het verpakkingsglas. Wanneer het verpakkingsglas goed wordt gescheiden, kun je dit oneindig vaak recyclen. Gooi al het overige glas daar dus niet tussen.

Cookieinstellingen