De Tegeltaxi GO haalt gratis je tegels op

Foto: Gemeente Goeree-Overflakkee

Het NK Tegelwippen is volop aan de gang en steeds meer mensen vergroenen hun tuin. Maar wat doe je met al die tegels? Simpel, bel de Tegeltaxi!

De tegels blijven vaak over als je meer groen in je tuin wilt. Dat is een logisch gevolg van de vergroening. Maar een ritje naar de stort zit er niet voor iedereen in. Het kan al snel heel zwaar worden. En als je helemaal geen vervoer hebt is het nog lastiger om van die stenen af te komen. Dat kán een reden zijn voor mensen om de tegels maar gewoon te laten liggen. Maar de gemeente komt nu met een handige oplossing.

Vanaf woensdag kun je je inschrijven voor de Tegeltaxi GO. Zij halen dan gratis de overgebleven tegels op.

Minder warm en meer biodiversiteit

Gemeenten in heel Nederland gaan met elkaar de strijd aan om zoveel mogelijk tegels te wippen. Maar het kampioenschap NK Tegelwippen draait niet alleen om rivaliteit. Het heeft een hoger doel. Door tegels te vervangen door bloemperken, bomen, geveltuinen en gras, blijft het op hete dagen koeler. Daarnaast is er ook minder wateroverlast tijdens flinke regenbuien.

Niet alleen wij profiteren hiervan. Ook maken we het leven van insecten en andere dieren een stuk aangenamer. Zo bereiden we ons land voor op de verandering van het klimaat.

NK Tegelwippen 2022

Om zoveel mogelijk mensen over te halen om de tuin te vergroenen is er het NK Tegelwippen. Tegels eruit, groen erin. En sommigen gemeenten zijn daarvoor een onderlinge strijd gestart. Zo neemt Goeree-Overflakkee het dit jaar op tegen de Hoeksche Waar. Die strijd is eerder dit jaar al begonnen, maar het ziet er niet best uit voor ons eiland.

In heel Nederland zijn er op dit moment al ruim een miljoen tegels uit de tuinen gewipt. Op Goeree-Overflakkee zijn dat 2230 tegels. Dat zijn er gemiddeld 44,56 per inwoner. In de Hoeksche Waard zijn dat echter al 7824 tegels die gewipt zijn. Dat zijn er gemiddeld 89,46 per inwoner. We hebben dus een inhaalslag te maken als we ons willen bewijzen.

Het NK Tegelwippen duurt nog tot en met 31 oktober. Iedereen kan hieraan meedoen. De gewipte tegels geef je heel makkelijk door op de website van de organisatie.

Aanmelden Tegeltaxi

Wil jij ook je tuin vergroenen en meedoen in de strijd tegen de tegels? Was je enige terughoudendheid het kwijtraken van de tegels? Dan is er nu niets meer dat je tegenhoudt. Misschien kun je er wel een leuk buurtproject van maken. Dat is nog gezellig ook!

Wil je kans maken op de gratis Tegeltaxi? Meld dan je gewipte tegels via de website van het NK Tegelwippen. Stuur daarna een e-mail naar [email protected]. Meld hierin het aantal gewipte tegels, je naam, adres en telefoonnummer. De gemeente maakt dan een afspraak om de tegels bij je op te halen.

Let op! Er is een beperkt aantal plekken beschikbaar. De actie loopt van woensdag 31 augustus tot en met 31 oktober van dit jaar.

Subsidie voor vergroening

Is er echter een financiële reden om je tuin niet te vergroenen? Dan kunnen de gemeente en het waterschap daar ook bij helpen. Zij bieden namelijk een subsidie aan voor mensen die hun tuin willen vergroenen. Ook als je op een andere manier je tuin klimaatbestendiger wil maken, kun je hier aankloppen.

De subsidie vraag je aan bij de gemeente of via het waterschap.

Cookieinstellingen