In het Rondeel in Middelharnis was op donderdagmiddag 11 februari de eerste studiemiddag over kindermishandeling.
De middag is bedoeld om professionals die met kinderen werken de mogelijkheid te geven om hun kennis te vergroten. Maar ook om een brede kring professionals de mogelijkheid te geven hun netwerk uit te breiden. "Als je meer mensen kent, dan kun je sneller handelen", aldus Petra Butter, mede-organisatrice en maatschappelijk werkster bij CuraMare.
"Samenwerking op dit specifieke onderwerp is van essentieel belang", vindt Marissa Tanis, maatschappelijk werkster bij Delta en eveneens mede-organisatrice van de studiemiddag. "Als je elkaar kent zoek je elkaar op en zo bevorder je de samenwerking", wat tevens de drijfveer is achter de bijeenkomst.
Sprekers
Tijdens de bijeenkomst wordt er gesproken door Jeanette Wilton. Zij is vertrouwensarts bij Veilig Thuis regio Rotterdam Rijnmond. Zij spreekt niet over de kindermishandeling zelf, maar over de aanpak van de zorg en het onderzoek. "De belangrijkste boodschap die ik vanmiddag voor jullie heb is de volgende", begint ze haar toespraak. "Bij zorgen, bellen!".
De tweede en laatste spreker is Marieke Bax. Zij is kinderarts in Dirksland en laat een paar voorbeelden zien van hoe lastig het is om kindermishandeling 100% vast te stellen.
Kindermishandeling
Drie op de honderd kinderen in Nederland zijn slachtoffers van kindermishandeling. Sterker nog, elke week sterft er één kind aan de gevolgen van kindermishandeling.
Kindermishandeling is lastig te benoemen, want kinderen zijn vaak machteloos en loyaal aan hun ouders. Ook zijn ze bang voor straf. Daar komt nog eens bij dat schaamte en een schuldgevoel ook een grote rol spelen. Aan de andere kant zijn ook ouders onderling loyaal aan elkaar of is de ander machteloos en bang. Dit zijn allemaal factoren die meespelen bij het constateren van kindermishandeling.
Meer informatie
Voor meer informatie of het melden van kindermishandeling kun je terecht bij het
LECK of
Veilig Thuis .