Kogel door de kerk voor weekmarkt van Sommelsdijk

Foto: Peter van Limbeek

Al twee jaar wordt er veel gezegd en gesproken over de markt. Onlangs besteedde zelfs het NPO-programma ‘Het dorp’ er aandacht aan. Moet de markt in Middelharnis blijven? Of moet hij terug naar Sommelsdijk? Het lijkt erop dat de kogel nu door de kerk is.

Door Sam Fish

Op donderdagavond 14 juli was er een besloten bijeenkomst voor marktkooplieden en de gemeente en andere betrokken partijen. Daaruit is naar voren gekomen dat de beslissing die ooit is genomen om de markt te verplaatsen, ook op de juiste manier is genomen. De communicatie er omheen was alleen niet goed. Dat kon vele malen beter.

Dat blijkt ook uit het rapport dat de gemeente heeft gepubliceerd. Dat rapport is opgesteld naar aanleiding van een onderzoek dat is uitgevoerd door een externe partij. Dat is Necker van Naem uit Utrecht. Dit bureau is onder meer gespecialiseerd in onderzoek naar doelmatigheid en doeltreffendheid bij overheidsorganisaties.

Onderzoek 

Veiligheid, bereikbaarheid, combinatie met winkels speelde in het onderzoek een rol. Ook keek de gemeente bij de beoordeling naar de ‘afstand ten opzichte van woningen (volgens wetgeving), bereikbaarheid voor de hulpdiensten en de belangen van de marktkooplieden. Uit de analyse kwam de Nieuwstraat in Middelharnis naar voren als de beste en meest veilige locatie.

“Het is een ruime locatie waar we de weekmarkt op een goede en veilige manier kunnen organiseren. Ik begrijp heel goed dat het voor een deel van de inwoners teleurstellend is dat de weekmarkt uit Sommelsdijk vertrekt. Het college kijkt naar het algemeen belang en dan is dit de beste keuze,” laat de burgemeester weten. “We gaan in gesprek met betrokken partijen en geïnteresseerde inwoners om te komen tot een alternatieve invulling van de weekmarkt in Sommelsdijk.”

Het onderzoeksrapport is hier terug te lezen.

Reacties

Diverse partijen hebben hard gestreden om de markt terug te brengen naar Sommelsdijk. Het is dan ook niet raar dat er mensen teleurgesteld weer naar huis gingen. Maar er waren ook blije reacties, vooral vanuit de marktkooplieden. “Ik ben vooral heel blij dat het nu vooral voorbij is,” laat een van hen na afloop weten. “We zijn vaak heen en weer gereden voor overleg en dat is nu klaar. We mogen blijven waar we staan en daar zijn we heel blij mee. De verplaatsing is nu definitief en dat is goed zo.”

De verplaatsing

Waarom en hoe de markt is verplaatst is een lang verhaal. Het begon met een brand in februari 2020. Het bleek dat de opzet van de markt niet veilig was in geval van calamiteiten. De brandweer had niet genoeg ruimte om door de Voorstraat te rijden als dat nodig was. En toen kwam ook nog de coronacrisis waarbij afstand gehouden moest worden. Toen bleek dat er niet genoeg ruimte was voor álle kramen. De marktkooplieden vonden dat niet fair en dus werd er een nieuwe locatie gezocht.

In de zoektocht naar een nieuwe locatie zijn diverse locaties bekeken. Het parkeerterrein van de Staver, naast de brandweerkazerne. Maar ook de kaai van Sommelsdijk en nog een paar andere plekken. Echter paste niets zo goed als de grote parkeerplaats aan de Nieuwstraat in Middelharnis. Er was ruimte genoeg voor iedereen, drukte vanuit de andere winkels en genoeg doorgang voor hulpdiensten. En zo kwam de markt van Sommelsdijk in Middelharnis terecht. Niet zonder slag of stoot, maar met een twee jaar durend gevecht van diverse partijen.

Cookieinstellingen