Herinnering: Haringvlietbrug dit weekend dicht

Foto: Hans van Loon

Het is voorlopig nog niet afgelopen met de werkzaamheden aan de Haringvlietbrug. Rijkswaterstaat kondigt opnieuw weekendwerkzaamheden aan.

De eerste werkzaamheden staan gepland voor aankomend weekend. Van vrijdag 15 juli 22.00 uur tot en met maandag 18 juli 5.00 uur voert Rijkswaterstaat voorbereidende werkzaamheden uit. De weginrichting van de Haringvlietbrug wordt dan aangepast. Ze vervangen dan de betonnen barriers door stalen exemplaren. Deze worden ook meer naar het midden van de brug geplaatst.

Rijkswaterstaat trekt voor de richting van Bergen op Zoom drie nachtafsluitingen uit voor de werkzaamheden. Op zaterdag 16 en zondag 17 juli is overdag maar één rijstrook open richting Bergen op Zoom. Richting Rotterdam blijft vanaf vrijdag 15 juli drie nachten op rij een rijstrook open. Overdag is er geen beperking voor het verkeer in de richting van Rotterdam.

Het tweede weekend

Het tweede weekend met werkzaamheden is van 26 tot en met 29 augustus. De brug wordt dan volledig afgesloten in beide richtingen om de barries ook echt te vervangen. Dan wordt ook het rijdek geasfalteerd. De breedte van de rijstroken verandert niet, ze blijven versmald.

Rijkswaterstaat raadt weggebruikers aan de omleidingen te volgen tijdens de werkzaamheden. Deze zijn te volgen via de gele borden langs de weg.

Waarom deze werkzaamheden?

Sinds 23 augustus vorig jaar geldt op de brug een verlaagde snelheid van 50 kilometer per uur. Deze is ingesteld omdat de klemmen van de brug lostrillen door het verkeer. Die klemmen maken het wegdek vast aan de klep van de brug en zijn dus erg belangrijk. Met deze maatregel wordt de brug minder belast en kan deze waarschijnlijk veilig gebruikt blijven worden tot aan de geplande werkzaamheden in 2023.

Om weggebruikers te attenderen op deze lagere snelheid is de weginrichting aangepast. Zo zijn de rijstroken versmald door middel van betonnen barriers.

Te zwaar

Die barriers zijn destijds op de randen van de brug geplaatst. Zo werd er in de middenberm ruimte gemaakt voor handhaving van de politie. Handhaving gebeurt inmiddels met camera’s waardoor er meer ruimte is vrijgekomen in de middenberm.

Door het gewicht van barriers en de positie op de brug wordt de constructie te zwaar belast. Dit blijkt uit recente berekeningen. En dus vervangt Rijkswaterstaat daarom de betonnen barries voor lichtere stalen varianten. Deze worden ook verschoven naar het midden van de brug. Zo kan de brug de komende jaren nog veilig gebruikt worden. Maar aan de breedte van de brug verandert dus niets.

Afsluitingen

Het gaat dus om meerdere afsluitingen in twee richtingen. We zetten even alles in een duidelijk overzicht.

Vrijdag 15 op zaterdag 16 juli

  • De rijbaan richting Bergen op Zoom is volledig afgesloten van 22.00 tot 05.00 uur
  • Richting Rotterdam is er één rijstrook beschikbaar van 22.00 tot 06.00 uur

Zaterdag 16 tot zondag 17 juli

  • Richting Bergen op Zoom is overdag één rijstrook beschikbaar van 05.00 tot 22.00 uur. ’s Avonds is de volledige rijbaan richting Bergen op Zoom dicht van 22.00 tot 07.00 uur.
  • Richting Rotterdam is één rijstroom beschikbaar van 22.00 tot 08.00 uur.

Zondag 17 op maandag 18 juli

  • Richting Bergen op Zoom is overdag één rijstrook beschikbaar van 07.00 tot 22.00 uur. ’s Avonds is de volledige rijbaan richting Bergen op Zoom afgesloten van 22.00 tot 05.00 uur.
  • Richting Rotterdam is één rijstrook beschikbaar van 22.00 tot 05.00 uur.

De nachtafsluitingen zijn afgestemd op werkzaamheden in de omgeving. Er is tijdens deze werkzaamheden geen hinder voor de scheepvaart. Daarvoor wordt de normale dienstregeling gevolgd. Tijdens de werkzaamheden in augustus is de brug gestremd voor alle hoge scheepvaart.

Omleidingen

Deze werkzaamheden op de brug zorgen ervoor dat je een andere route zal moeten rijden. Deze staan uiteraard aangegeven met gele borden. Maar we hebben hier ook al wat informatie.

Verkeer richting Bergen op Zoom wordt omgeleid via de A15, A16, A17 of A59. Richting Zierikzee wordt je omgeleid via de A15 en de N57. Richting Rotterdam (vanuit Bergen op Zoom) kun je rijden via de A59/A17, A16 en de A15. En tot slot rijdt verkeer vanuit Zierikzee naar Rotterdam via de N57 en de A15.

Cookieinstellingen