Positief beeld van begraafplaatsen op het eiland

Foto: Gemeente Goeree-Overflakkee

Inwoners van Goeree-Overflakkee waarderen de algemene begraafplaatsen. Dat blijkt uit resultaten van twee vragenlijsten. Die heeft de gemeente dit voorjaar uitgezet.

Met de vragenlijsten wilde de gemeente een beeld krijgen van hoe de begraafplaatsen worden ervaren. Er werd ook gevraagd naar wat voor behoeften er waren onder de mensen. Het ging bij de vragen niet over een specifieke begraafplaats, maar gewoon het algemeen. En daar blijkt dus uit dat mensen best tevreden zijn. Ze vinden het belangrijk dat het groen en de paden goed onderhouden zijn. Daarbij moet ook alles netjes en schoon zijn. En er is behoefte aan urnenmuren op de diverse begraafplaatsen.

De vragenlijsten werden ingevuld door 414 inwoners van Goeree-Overflakkee. Maar daarnaast stuurde de gemeente ook een vragenlijst naar 270 inwoners die het afgelopen jaar een dierbare begroeven. Daarin stonden ook vragen over hoe de mensen de hulp van de gemeente hadden ervaren. Bijvoorbeeld het ontvangst op de begraafplaats tijdens de uitvaart. Deze vragenlijst werd door 84 mensen ingevuld.

Verschil uitkomsten

Bij de algemene vragenlijst gaf ruim twee derde aan een positief beeld van de begraafplaatsen te hebben. Dat is bij de andere vragenlijst zelfs meer dan acht op de tien mensen. Bij beide vragenlijsten geeft een ruime meerderheid aan dat ze denken dat er behoefte is aan een plaats voor urnen.

Er is ook gevraagd hoe inwoners staan tegenover het ruimen van oude graven. Bij beide vragenlijsten is daar een verschil te zien. Bij de algemene vragenlijst geeft minder dan één op de vijf inwoners aan dat ruimen een optie kan zijn. Bij de vragenlijst onder de nabestaanden is dat veel meer. Bijna twee op de drie inwoners geeft aan dat het een optie is.

Nieuw beleid

De gemeente gebruikt de vragenlijsten bij het maken van een nieuw beleid voor de begraafplaatsen. Hier is de gemeente in 2021 mee begonnen. Het beleid was onduidelijk omdat de regels op elke begraafplaats anders zijn.

Op donderdag 7 juli bespreekt de gemeenteraad een aantal voorstellen en randvoorwaarden voor het nieuwe beleid. Naar verwachting neemt de raad in het derde kwartaal van het jaar een besluit hierover. Op basis hiervan komt er een beleidsplan. In de laatste maanden van het jaar bespreekt de raad mogelijk het beleidsplan.

Cookieinstellingen