Zes weken crisisnoodopvang op Goeree-Overflakkee

Foto: PR Gemeente Goeree-Overflakkee

De situatie in Ter Apel blijft schrijnend. Daarom vangt de gemeente Goeree-Overflakkee vanaf ongeveer 16 juli 150 asielzoekers op.

Het gaat hierbij om crisisnoodopvang en zal maximaal zes weken zijn. De asielzoekers worden in die tijd opgevangen op het riviercruiseschip Alemannia. Deze komt echter niet helemaal op dezelfde plek te liggen als de boot voor de vluchtelingen eerder dit jaar. De boot meert aan op de zogenoemde pianosteiger, bij de palmboom op de kop van het gebied. Daardoor blijft het parkeerterrein intact. Ook het strand blijft gewoon toegankelijk voor inwoners en recreanten.

Voorwaarden

De Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond is samen met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) verantwoordelijk voor de opvang. De gemeente heeft na de goed verlopen eerdere opvang een aantal voorwaarden gesteld:

  • Maximaal 150 mensen.
  • Een periode van maximaal zes weken.
  • Op het schip én op de wal is dag en nacht beveiliging aanwezig.
  • Het terrein van de crisisnoodopvang wordt afgeschermd. De vluchtelingen krijgen duidelijke regels mee. Zo mogen ze niet op het strand, niet in Park Nieuw-Zeeland en ze mogen niet naar het bedrijventerrein.

Aandacht voor veiligheid

Het is nog niet duidelijk welke groep onderdak vindt op het cruiseschip. De zomervakantie is geen ideale periode voor opvang, zo erkent ook het gemeentebestuur. Daarom zijn er strikte voorwaarden vooraf gesteld en is er veel aandacht voor de veiligheid in het gebied. Met de opvang helpt de gemeente om de druk op het aanmeldcentrum te verlichten.

“We nemen onze verantwoordelijkheid en maken goede afspraken om dit zo goed mogelijk te laten verlopen,” beaamt burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman. “Het voordeel is dat we ervaring hebben opgedaan met de goed verlopen eerdere asielopvang. En met die kennis gaan we dit proces in.”

Inlichting omgeving

Gisteravond is een afvaardiging van de direct-omwonenden ingelicht in een persoonlijk gesprek. Daarna is er gelijk bij en rond Park Nieuw Zeeland een brief bezorgd. Voor de direct-omwonenden is er op maandag 11 juli een informatiebijeenkomst bij Webego.

De gemeente heeft een speciale pagina ingericht met meer informatie over de opvang.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen