Meer vrijwilligers nodig voor buurtbus op het eiland

Foto: PR Gemeente Goeree-Overflakkee

Eerder dit jaar plaatsten we al een oproep voor chauffeurs voor de nieuwe buurtbussen. Maar nu nog eens, de gemeente zoekt namelijk nog steeds vrijwilligers.

Met een buurtbus kunnen de lijnen 135 en 138 blijven bestaan. Daardoor blijven Ooltgensplaat, Achthuizen, Denk Bommel, Stad aan ’t Haringvliet, Nieuwe-Tonge en Herkingen bereikbaar met het OV. In de afgelopen twee maanden hebben al 16 vrijwilligers zich aangemeld voor het initiatief van de gemeente, Connexxion en de provincie. Maar de gemeente hoopt op meer aanmeldingen zodat er een ruime poule van vrijwilligers is.

Wethouder Feller vertelt dat het buurtbusinitiatief valt of staat met de inzet van vrijwilligers. “Fantastisch om te zien dat er al 16 aanmeldingen binnen zijn. De komende periode proberen we nog meer mensen te enthousiasmeren, zodat we op zoveel mogelijk vrijwilligers uitkomen. We kunnen dan een passende dienstregeling bieden voor lijn 135 en 138. Dat is belangrijk voor de reiziger, maar ook prettig voor de vrijwilliger die deze rol in zijn of haar vrije tijd vervult. Het moet niet als een verplichting gaan voelen. Het plezier van en de waardering voor de vrijwillige chauffeurs moeten centraal staan. Dat vinden we écht belangrijk.”

Waarom nodig?

Het afnemende aantal reizigers zorgt voor een financieel tekort bij vervoerbedrijf Connexxion. Het houdt de lijnen 135 en 138 nu nog met coronasteun van het Rijk overeind. Na 2022 stopt de steun van de Rijksoverheid. Connexxion kan dan op deze lijnen geen bussen meer laten rijden. Dit betekent dat ook op werkdagen overdag OV-op-Maat zal worden ingevoerd. Dan rijdt er geen OV meer volgens de dienstregeling. Je moet dan vooraf je vervoer reserveren. Een belbus oplossing dus eigenlijk.

Scholierenlijn 635 blijft wél bestaan. Gemeente Goeree-Overflakkee wil het openbaar vervoer zoals we dat nu kennen zoveel mogelijk behouden. Het liefst in de vorm van een vaste bus met een vaste dienstregeling waarvoor niet gereserveerd hoeft te worden. Dat is mogelijk met het opzetten van een buurtbus.

Meld je aan als vrijwilliger

Een buurtbus is een kleinere bus voor 8 personen die volgens een vaste dienstregeling en route rijdt. Deze bussen rijden al in andere delen van Nederland, vooral in dunbevolkte gebieden. Vrijwilligers moeten hiervoor in het bezit zijn van een rijbewijs B. Een groot rijbewijs is niet nodig.

Wil je een buurtbus besturen en helpen bij het bereikbaar houden van het eiland? Meld je dan aan via de website van de gemeente.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen