RAD start proef met vuilniswagen op waterstof

Foto: PR RAD BV

De RAD is gestart met een op waterstof aangedreven achterlader om huishoudelijk afval in te zamelen. Het eerste proefritje is al gemaakt!

De RAD heeft uitstekende resultaten behaald op milieugebied. De hoeveelheid vrijgekomen restafval is fors gedaald. Tegelijkertijd heeft het scheiden van afval een enorme vlucht genomen. Het past daarom ook in de duurzaamheidsdoelstelling van de RAD om schoner te gaan rijden. Het nieuwe voertuig zal twee maanden lang binnen de gemeente worden ingezet. Deze vervangt dan het huidige diesel voertuig.

De RAD doet in de operationele dienst ervaring op met het gebruik van een zero-emissie voertuig. Zo willen ze meer inzichten krijgen voor eventueel toekomstig gebruik. De RAD wil onder andere rijervaring opdoen. Maar ook inzichten krijgen in de techniek en duidelijkheid over het kostenaspect. Bovendien geven deze ervaringen meer inzichten voor de sector in zijn algemeen.

Goeree-Overflakkee

“Hoe maken we ons eiland Goeree-Overflakkee Klimaatkrachtig? Als vooruitstrevende gemeente vinden we het belangrijk om duurzame initiatieven te stimuleren. Zo ook het initiatief van de RAD,” vertelt wethouder Daan Markwat. Hij is vanuit zijn functie als wethouder voorzitter van de RAD. Het was dan ook aan hem de eer om een proefritje te maken in de nieuwe wagen.

“Wat hier gebeurt is iets waar we trots op mogen zijn. Er zijn verschillende manieren om CO2-neutraal te vervoeren. Daarom is het belangrijk om te onderzoeken wat werkt en wat niet. Dit kan alleen door het uit te proberen met pilots als deze. Zo kunnen we van elkaar leren en zorgen we samen voor een duurzaam eiland.”

Cookieinstellingen