Geen AZC op Flakkee

Foto: Pixabay

Op 5 januari 2016 hield de gemeente Goeree-Overflakkee haar nieuwjaarsreceptie.

Burgemeester Grootenboer sprak tijdens haar toespraak over de mogelijke komst van een noodopvanglocatie voor vluchtelingen op Goeree-Overflakkee: “We treffen als gemeente momenteel voorbereidingen voor een locatie die bedoeld is als meer langdurige noodopvang van vluchtelingen op Goeree-Overflakkee.”

Dit is niets nieuws. Al tijdens de persconferentie die de burgemeester in het najaar van 2015 hield, meldde zij dat de mogelijkheid van een noodopvanglocatie werd onderzocht. Burgemeester Grootenboer gaf toen al aan dat er geen sprake kon zijn van een asielzoekerscentrum (AZC) op Goeree-Overflakkee.

LEES OOK: Burgemeester kijkt terug en vooruit tijdens nieuwjaarsreceptie 

Dat standpunt van de gemeente is onveranderd; er is geen sprake van de komst van een asielzoekerscentrum. Ook in de berichtgeving hanteert de gemeente een consistente lijn. Tijdens de nieuwjaarstoespraak heeft de burgemeester slechts herhaald wat reeds in het najaar van 2015 breed in de media werd gepubliceerd; dat – in opdracht van de gemeenteraad – de mogelijkheden voor een meer langdurige noodopvanglocatie voor vluchtelingen worden onderzocht.

De plaats van de noodopvanglocatie is nog niet bekend. Indien een geschikte locatie is gevonden, is het bovendien niet zeker dat er daadwerkelijk vluchtelingen gehuisvest worden. Het besluit daartoe wordt genomen door het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA).

Helaas worden in de media de begrippen ‘opvanglocatie’ en ‘asielzoekerscentrum’ met elkaar verward. Bovendien worden dergelijke berichten tussen de diverse media gedeeld. Hierdoor zou – geheel onterecht – het beeld kunnen ontstaan dat het beleid van de gemeente op dit vlak sinds vorig jaar is gewijzigd. Dit is echter niet het geval.

LEES OOK: Nieuwjaarsborrel en film in het Diekhuus

Zodra meer duidelijk is over de komst van een opvanglocatie, worden de inwoners van de gemeente hierover geïnformeerd. Op Facebook is inmiddels een anti-AZC pagina aangemaakt en worden er petities ondertekend door mensen die niet willen dat er een asielzoekerscentrum op het eiland komt.

Reacties