Regiotour Urgenda bezoekt eilandelijk natuurgebied

Foto: PR Gemeente Goeree-Overflakkee

Vrijdag 8 april bezocht de Regiotour van Urgenda het natuurgebied de Hellegatsplaten op Goeree-Overflakkee.

Er werd door iedereen een wandeling gemaakt. Wethouder Tea Both en gedeputeerde Berend Potjes gingen hierbij in gesprek met Dr. Louise Vet. Zij is voorzitter van het Deltaplan Biodiversiteitsherstel. Ook kregen ze een rondleiding van Dirk van Straalen. Hij bestudeert de zeearend.

Met de Regiotour wil Urgenda laten zien waar koplopers op het gebied van bodem, water en biodiversiteit mee bezig zijn. Dit doen ze samen met de provincies Zeeland, Brabant en Zuid-Holland, gemeenten, bedrijven en organisaties.

Meer dan goed zorgen

“Versterken van biodiversiteit is meer dan gewoon goed zorgen voor je omgeving,” stelt Both. “Een rijk ecosysteem is de basis van ons bestaan. Op Goeree-Overflakkee maken we ons sterk voor een goede en gezonde bodem. Een goed voorbeeld is het zogeheten koolstofboeren. Dit is een manier van werken waardoor het organische koolstofgehalte van de bodem verhoogd wordt. Daardoor wordt de bodem dus weerbaarder en gezonder. Er zijn op Goeree-Overflakkee verschillende agrarische bedrijven die hier al ver mee zijn.”

Ook voor de akkerbouw is biodiversiteit noodzakelijk. De bodem op het eiland heeft vooral structuurverbetering nodig. Dat is waar een rijk bodemleven voor zorgt. Hoe meer soorten er zijn, des te makkelijker de ene soort de andere kan opvangen. Als een doek die steviger is, naarmate het dichter is geweven.

Succesvolle initiatieven

Op Goeree-Overflakkee lopen al enige tijd succesvolle initiatieven om de biodiversiteit te verbeteren. Het project Bloemrijke Akkerranden zorgt voor meer insecten, vogels en zoogdieren. Bokashi is een organisch materiaal dat in de bodem zorgt voor een betere structuur. Het zorgt daarnaast ook voor een langzame afgifte van meststoffen.

De zeearend dwingt respect af met zijn voorname voorkomen. Het staat hier ook aan de top van de voedselpiramide. Toch maakt ook dit dier uit van een cirkel als hij na zijn dood door de micro-organismen uit de bodem wordt afgebroken tot eenvoudige organische bouwstenen.

Cookieinstellingen