Hoeveelheid PMD-afval in één jaar bijna verdriedubbeld

Foto: Sam Fish

Op vrijdag 1 april was het precies een jaar geleden dat de RAD op Goeree-Overflakkee begon met het huis-aan-huis ophalen van het PMD-afval. En het blijft een succes te zijn!

Het doel van de huis-aan-huis inzameling is het verminderen van de hoeveelheid restafval. Daarbij worden op deze manier ook meer waardevolle grondstoffen gescheiden ingezameld. Naast het feit dat het goed is voor het milieu, is er ook een financieel voordeel. Minder restafval betekent namelijk lagere verbrandingskosten. Meer gescheiden PMD-afval betekent een hogere vergoeding.

Uiteindelijk levert dat dus weer een voordeel op voor de Afvalstoffenheffing.

Speciale PMD-zakken

Op verschillende plekken op het eiland kun je gratis PMD-zakken ophalen. Hiermee kun je heel makkelijk het gescheiden PMD-afval aanbieden. Dat wordt elke twee weken ingezameld. Om dit makkelijker te maken zijn er ook op bijna alle inzamelpunten kroonringen opgehangen. Deze zijn te vinden aan (lantaarnpalen).

De dag voor de juiste ophaaldag kun je vanaf 20.00 uur de zakken aan de kroonringen hangen. Het eerder ophangen van de zakken is niet toegestaan. In de beginperiode zorgde dit in een aantal situaties voor overlast. Echter is deze overlast teruggedrongen door inzet van de afvalcoach en eventuele boetes van de Afvalboa.

Verzamelcontainers

Verspreid over de gemeente stonden verzamelcontainers voor het PMD. Deze containers zijn blijven staan, maar blijken nog altijd een aandachtspunt. Ze worden namelijk verkeerd gebruikt. Het komt vaak voor dat in deze containers verkeerd afval wordt weggegooid. Ook gebeurt het te vaak dat het afval naast de container wordt gezet. Vervolgens moet dit door de gemeente of de RAD apart worden opgeruimd. Dat zorgt dus voor hogere kosten voor de gemeenschap en dat wil niemand.

Het gebruik van deze verzamelcontainers wordt later dit jaar geëvalueerd.

Verbluffende resultaten

De resultaten van 2021 zijn volgens de RAD boven verwachting en verbluffend. In 2020 werd slechts 50 ton gescheiden PMD-afval per maand ingezameld. Sinds de introductie van de huis-aan-huis inzameling is dat maar liefst 120 ton per maand. Met de start van Goed Scheiden Loont, sinds 1 januari van dit jaar, is dat zelfs 140 ton! Dat is dus een stijging van 180 procent.

Een betere scheiding is ook te zien in de afname van het restafval. In 2020 werd nog gemiddeld 1000 ton restafval per maand opgehaald. Sinds april 2021 is dat met 25 procent afgenomen naar 750 ton per maand. En sinds de start van dit jaar is dat zelfs 400 ton per maand.

Verpakkingsafval

Er is enorm veel verpakkingsafval en er zijn veel mensen die dat nu pas echt doorhebben. Dit afval neemt heel veel ruimte in van de container. Door het beter scheiden van het afval hoeft de container minder vaak geleegd te worden. En dat scheelt straks in de Afvalstoffenheffing.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen