Goeree-Overflakkee is een duurzaam eiland met een grootste toekomstdroom. Meer energie opwekken dan het verbruikt. Die droom is weer een stapje dichterbij.
Door Sam Fish
Op dinsdag 22 maart is in de polder van Middelharnis, achter het terrein van de Jonge Spartaan, een energiepark geopend. Dit park bestaat uit zes windmolens, 115.000 zonnepanelen en een grote batterij die bestaat uit twaalf zeecontainers vol accu's. Want je kunt een land niet laten draaien op één soort energie. “Soms heb je veel zon en geen wind en vice versa,” zei Claus Wattendrup bij de opening van het park. Hij is hoofd zon en batterijen binnen Vattenfall. “Daarom is deze combinatie van energiebronnen zo enorm belangrijk.”
Het is de eerste keer dat Vattenfall deze drie technieken zo met elkaar combineert binnen Nederland. “Maar de voordelen zijn zo helder dat het energiepark als voorbeeld dient voor toekomstige projecten,” aldus Vattenfall.
Sandor Gaastra is directeur-generaal Klimaat en Energie EZK. Volgens hem is het niet raar dat dit unieke park juist op Goeree-Overflakkee te vinden is. “Dit eiland is één van de meest ambitieuze gebieden van het land. Hier wordt gezocht naar creatieve oplossingen, het is een innovatieve regio. Maar dit is voor niemand een eenvoudige opgave,” vertelt hij. “Er is veel weerstand als het gaat om verduurzamen in de vorm van windmolens. Het delen van de lasten, moet daarom samen gaan met het proeven van de vruchten. Dat hebben jullie hier heel mooi gedaan.” Daarmee doelt hij op het wind- en zonnefonds dat voor dit park is opgericht.
Namens de gemeente Goeree-Overflakkee is wethouder Tea Both-Verhoeven aanwezig bij de opening. “We willen hier op het eiland een toekomst bouwen voor de volgende generatie,” vertelt ze. “Het doel is om energiezuinig te zijn en meer energie op te wekken dan we verbruiken. Energiepark Haringvliet Zuid past daar heel goed bij. Het park past heel goed bij onze plannen en ik hoop dat het een voorbeeld wordt voor de rest van de wereld.”
Net als bij windpark de Krammer is ook voor dit windpark een windfonds opgericht. “Dat zou met alle windparken bij elkaar zo’n 240.000 euro per jaar opleveren. Dat is natuurlijk voor de omwonenden, maar ook voor de inwoners van het eiland. Met het geld uit het windfonds worden duurzame en groene projecten op het eiland gesteund. Zo plukken we samen de vruchten van dit park.”
De opening vindt plaats op het park zelf. Toespreken worden afgewisseld met kunst. Zo is er een groep dansers, een DJ en spoken word. Dat gebeurt allemaal op het podium met als achtergrond een grote witte muur. Op die muur zitten tandwielen bevestigt. Daarnaast is een rond raam met de kleuren blauw en geel.
De openingshandeling wordt verricht door Martijn Hagens, CEO van Vattenfall Nederland. Naar eigen zeggen is die handeling “zoals we dat in Nederland zeggen, mosterd na de maaltijd. Het park draait immers al.” Maar een officiële handeling hoort erbij. Voor deze opening is dat Hagens die de tandwielen in beweging brengt. Die tandwielen zorgen er op hun beurt voor dat geel en blauw samen gaan tot groen. Een symbool voor de groene en duurzame energie die in het park wordt opgewekt.