LIVE: Uitslagenavond gemeenteraadsverkiezingen 2022

Foto: Sam Fish

Maandenlang is er naartoe gewerkt: de gemeenteraadsverkiezingen van 2022. En nu eindelijk is het zover. De stembussen zijn gesloten, de stemmen zijn verdeeld. Het tellen voor de uitslag is begonnen.

Door Sam Fish 

In dit artikel houden we je continu op de hoogte van de uitslagenavond. Denk aan tussenstanden, interviews met partijen en natuurlijk uiteindelijk de uitslag. Onderaan dit bericht vindt je ook de livestream van de gemeente. Houd dit bericht in de gaten en je weet als eerste wie de gemeenteraadsverkiezingen zijn verlopen. Met de allerlaatste tussenstand is ook al ongeveer te bepalen welke partijen in de gemeenteraad terecht komen. De échte uitslag en precieze verdeling komen op een later moment.

Reacties CU, VVD, PvdJ, D66 en PvdA

En ook Bert Tuk van de ChristenUnie, Florian van der Weide van PvdJ, Ellen Nijssen van de VVD, Jeffrey Verlegh van D66 en Jaap Willem Eijkenduijn van PvdA worden nog even op het podium geroepen voor een reactie.

Tuk: “Ik ben blij dat we per saldo als christelijke partijen er heel sterk uitgekomen zijn. We zijn een hele stabiele partij en dat is soms ook wel eens saai. We hebben onze stemmen behouden, ondanks dat we soms onsympathieke keuzes hebben moeten maken. We zijn over het algemeen niet ontevreden, maar je wilt altijd iets meer.”

Van der Weide: “We hebben ons doel niet behaald, maar er zijn wel 505 jongeren die op ons hebben gestemd. Dat is al een doelstelling die we hebben behaald. Er zijn 5900 jongeren op het eiland en 505 hebben op ons gestemd. Maar ik ben ook wel teleurgesteld in mijn medemens. Afgelopen vrijdag is een bericht naar buiten gebracht over iets dat vier jaar geleden is gebeurt. En dat heeft invloed op het stemgedrag van mensen. Ik merkte dat mensen eerder nog bereid waren om op ons te stemmen en daarna weer niet. Dat is opgezet spel en dat zijn allemaal steken onder water. Wij hebben verder niemand afgebrand. […] Ik zie de toekomst van het eiland nu wel wat beter in omdat VKGO de grootste is.”

Nijssen: “Ik vind het verrassend. Ik zei het net al, ik vind het jammer dat wij continuëren op drie zetels. Dat hadden we in 2018 ook. En eerlijk gezegd had ik een zetel meer wel verdiend gevonden. Daar ben ik ook eerlijk in. Maar ik ben benieuwd, er valt aan de andere kant ook iets van ons af. We hebben een fantastische campagne gevoerd en nu gaan we kijken hoe verder.”

Verlegh: “We zijn hartstikke blij. Natuurlijk hoop je altijd op net iets meer, maar ik denk dat we met de kleinste lijst van allemaal een mooie prestatie hebben neergezet.”

Eijkenduijn: “Zoals het eruit ziet hebben we één zetel verloren en dan past bescheidenheid op zo’n moment. Als we in Amsterdam hadden gestaan, dan was het verhaal anders geweest. Daar zijn we de grootste partij geworden, dat is hier niet het geval. Dus we wachten rustig af. Natuurlijk ben ik teleurgesteld. Niet alleen in het aantal zetels, maar ook in het aantal stemmers. Je ziet een lichte ver-rechtsing van het eiland en dat valt me tegen.”

Reacties SGP, CDA, VKGO en Groep Jan Zwerus

En voor de laatste keer worden er lijsttrekkers op het podium gevraagd voor een reactie. Dat zijn Peter Grinwis van de SGP, Johan de Vos van de VKGO, Daniël Huising van het CDA en Jan Zwerus.

Grinwis: “Wij hebben ook geconstateerd dat we niet meer de grootsten zijn. Ik kan me nu niet meer verschuilen achter stemmen die nog niet geteld zijn. Het is een klein beetje teleurstellend als je altijd de grootste partij bent geweest. Nu komt het erop aan om ook te gaan regeren met z’n allen. Ik denk dat we voor een redelijke puzzel staan om te kijken welke partijprogramma’s op een goede manier overeen komen. Ik vind het lastig om te zeggen of het een makkelijke formatie wordt. Ik denk dat we met 80 procent van de standpunten overeen komen en die 20 procent zal uit moeten wijzen welke kant het op gaat.”

Huising: “Ik weet niet wat onze uitslag betekent voor landelijk. Dus misschien dat we nu landelijk ook in een keer goede zaken doen. Ik blijf bij wat ik eerder al zei. Een ontzettend mooie teamprestatie, maar ik wil één iemand er graag even uitlichten. Een hartelijk applaus voor onze campagneleider Jan Anton, want die heeft echt een geweldige campagne afgeleverd. Maar natuurlijk ook felicitaties aan de andere partijen.”

De Vos: “Dit is heel onverwachts. Zeker toen de laatste vijf nog moesten komen zat er een gat met de collega’s van de SGP van ongeveer 500. Dus we namen al genoegen met de tweede plaats en zes zetels. Dus we zijn hartstikke blij. We gaan kijken hoe we de coalitie gaan vormen.”

Zwerus: “Dat ik wethouder wil worden was een geintje. Als we het over de windturbines hebben, windturbines en zonnepanelen noemt men wiebelstroom. Dat is omdat je niet constant toevoer hebt van de elektriciteit. Zonder wind en zon en heb je geen energie. Dus je hebt altijd een back-up nodig.”

De vijfde en laatste tussenstand

En ook de laatste stembureaus zijn klaar met tellen. Daarmee zijn de stemmen van alle 24 stembureaus binnen. De opkomst is uitgekomen op 64 procent. Dat is landelijk gezien heel netjes, maar lager dan vier jaar geleden (68%). In totaal zijn er 26.223 stemmen uitgebracht. En dat brengt ons tot de volgende uitslag. Het exacte aantal zetels wordt later bekend gemaakt in verband met restzetels. Dit is dus nog steeds een slag om de arm.

  • SGP – 540 stemmen – in totaal nu 5258 stemmen – 6,2 zetels
  • VKGO – 1094 stemmen – in totaal nu 5378 stemmen – 6,4 zetels
  • CDA – 756 stemmen – in totaal nu 4746 stemmen – 5,6 zetels
  • VVD – 309 stemmen – in totaal nu 2247 stemmen – 2,7 zetels
  • PvdA – 376 stemmen – in totaal nu 1965 stemmen – 2,3 zetels
  • CU – 267 stemmen – in totaal nu 2091 stemmen – 2,5 zetels
  • PvdJ – 99 stemmen – in totaal nu 505 stemmen – 0,6 zetels
  • D66 – 103 stemmen – in totaal nu 845 stemmen – 1 zetel
  • GJZ – 605 stemmen – in totaal nu 3188 stemmen – 3,8 zetels

Donderdag 17 maart, in de loop van de dag, wordt de definitieve uitslag bekend gemaakt. Dan zijn de zetels echt goed verdeeld. Dit heeft alles te maken met de restzetels, wat een aardige rekensom is.

Recatie Groep Jan Zwerus, PvdJ, SGP en D66.

Voor een reactie op deze nieuwe tussenstand wordt Jan Zwerus op het podium gevraagd. Hij wordt vergezeld door Florian van der Weide van de Partij van de Jongeren, Peter Grinwis van de SGP en Jeffrey Verlegh van D66.

Zwerus: “Ik ben een gelukkig mens, maar ik ben altijd heel erg positief. Van één naar bijna vier zetels vind ik niet slecht. En ik ben blij dat ik straks twee of drie collega’s heb, want als eenmansfractie heb je het wel eens druk. […] Dit is wel mijn laatste periode, daarna ga ik lekker met pensioen, dan ga ik lekker relaxen.”

Van der Weide: “We hebben goede hoop dat we een basis kunnen creëren en dat we van daaruit verder kunnen bouwen zodat de jongeren in de toekomst een stem kunnen hebben. En dat ik na één raadsperiode dat kan doorgeven aan een nieuwe generatie. Wie weet of het lukt of niet, ik heb mijn best gedaan.

Grinwis: “Er moeten nog vijf stembureaus geteld worden, dus laten we daarop wachten. Dan weten we wat ongeveer de uitslag is. Ik zou het zeker knap vinden als de PvdJ in de raad komt, zeker als je vanuit het niets komt.”

Verlegh: “Ook felicitaties aan de SGP, VKGO en CDA. Dat lijken toch de drie grootste partijen te worden. Dus eerlijk is eerlijk, dat hebben ze heel netjes gedaan.”

Vierde tussenstand 

Er zijn op dit moment 19 stembureaus klaar met het tellen van de stemmen op partijniveau. Dat is goed voor 22.125 stemmen wat gelijk staat aan zo’n 75 procent van alle stemmen. Daarnet was er wat fout gegaan en waren de stemmen van de Grutterswei zaal C al meegenomen in het totaal, maar niet in de nieuwe stemmen. Dat is nu rechtgetrokken. De nieuwe stemmen zijn van de stembureaus Grutterswei zaal C in Oude-Tonge, Oostdam in Goedereede, Eben Haëzer in Ouddorp, De Schakel in Dirksland, Vita Nova in Sommelsdijk, Ons Dorpshuis in Nieuwe-Tonge en ’t Centrum in Ooltgensplaat.

  • SGP – 1898 stemmen – in totaal nu 4718 stemmen – 6,6 zetels
  • VKGO – 1447 stemmen – in totaal nu 4284 stemmen – 6 zetels
  • CDA – 1358 stemmen – in totaal nu 3990 stemmen – 5,6 zetels
  • VVD – 632 stemmen – in totaal nu 1938 stemmen – 2,7 zetels
  • PvdA – 564 stemmen – in totaal nu 1589 stemmen – 2,2 zetels
  • CU – 711 stemmen – in totaal nu 1824 stemmen – 2,6 zetels
  • PvdJ – 160 stemmen – in totaal nu 406 stemmen – 0,6 zetels
  • D66 – 241 stemmen – in totaal nu 742 stemmen – 1 zetels
  • GJZ – 768 stemmen – in totaal nu 2583 stemmen – 3,6 zetels

Op naar de laatste stembureaus.

vierde tussenstand

Reactie VVD 

Om na te praten over deze derde tussenstand worden Ellen Nijssen van de VVD, Jaap Willem Eijkenduijn van de PvdA en Bert Tuk van de ChristenUnie op het podium geroepen.

Nijssen: “De uitslag is toch wel verrassend. We staan op dit moment op dezelfde uitslag als in 2018, maar ik had op meer gehoopt. We hebben hele goede campagne gevoerd, dus persoonlijk valt het op dit moment tegen. Maar de kiezer heeft gekozen.”

Eijkenduijn: “De uitslag valt tegen, laten we eerlijk zijn. Ik ben heel trots dat we een hele inhoudelijke campagne gevoerd hebben. Niet op de persoon, niet geschreeuwd, maar op de inhoud. En ik zou niet anders willen. We zijn er nog niet, er moet nog een belangrijk deel van het eiland geteld worden.”

Tuk: “Ik vind de uitslag niet verrassend. Wij zijn heel stabiel en dat is over het algemeen mooi. Maar ik had het leuker gevonden als we een wat groter sprongetje naar boven hadden gemaakt. Die zien we nog niet terug helaas, misschien in de tweede helft. Het is niet spectaculair. We hebben goede hoop dat de eindsprint in ons voordeel uitpakt.”

Derde tussenstand

Er zijn 25 blanco stemmen ingeleverd en 23 ongeledige stemmen. De blanco stemmen tellen gewoon mee, maar de ongeldige stemmen niet. Wat wordt gecommuniceerd met de Staver is allemaal op partijniveau. De voorkeursstemmen worden in het gemeentehuis ingevoerd in het systeem. Dat is het detailwerk waar morgenochtend de laatste hand aan wordt gelegd. Voor nu is de derde tussenstand bekend. In totaal zijn er nu 15.250 stemmen geteld, dat is goed voor 37 procent van alle stemmen. Deze komen van De Rank in Stellendam, De Gooye in Dirksland, Melishof in Melissant, De Staver en de Exoduskerk in Sommelsdijk en Buurthuus in Achthuizen.

  • SGP – 1030 stemmen – in totaal nu 2898 stemmen – 5,9 zetels
  • VKGO – 1047 stemmen – in totaal nu 3123 stemmen – 6,4 zetels
  • CDA – 894 stemmen – in totaal nu 2836 stemmen – 5,8 zetels
  • VVD – 412 stemmen – in totaal nu 1367 stemmen – 2,8 zetels
  • PvdA – 386 stemmen – in totaal nu 1131 stemmen – 2,3 zetels
  • CU – 378 stemmen – in totaal nu 1154 stemmen – 2,4 zetels
  • PvdJ – 110 stemmen – in totaal nu 263 stemmen – 0,5 zetels
  • D66 – 156 stemmen – in totaal nu 512 stemmen – 1 zetel
  • GJZ – 827 stemmen – in totaal nu 1931 stemmen – 3,9 zetels

derde tussenstand

Reacties CDA en Jan Zwerus 

Daniël Huising van het CDA en Jan Zwerus van Groep Jan Zwerus worden op het podium geroepen voor een reactie.

Huising: “Het is altijd fijn als je gedurende de avond een beetje klimt, maar dit is wel boven verwachting. We hopen dat we dit vol weten te houden. Ik hoop dat als we morgen ook de stemmen zien per gekozene, dat we zien dat het een teamprestatie is. Daar hebben we ook op ingezet.”

Zwerus: “Fantastisch. Boekje even afwachten, maar van 1 naar 3,4 zetels, dan hebben we het toch wel aardig gedaan. Ik heb een geweldig team mensen om me heen, die enthousiast zijn, die goed zijn met sociale media. Ik hoop op nog meer zetels, maar wie weet.”

Tweede tussenstand 

Het is tijd voor alweer de tweede tussenstand van de avond. Hier zitten al wat stemmen bij van woensdag 16 maart. In totaal gaat het om 9066 stemmen, dat is 22 procent van het totaal. Dit zijn de stemmen van de eerste zes stembureaus die klaar zijn met tellen op partijniveau. Dat zijn de Dorpstienden en Doopsgezinde gemeente in Ouddorp, Diekhuus, Wijkcentrum en Hoeksteen in Middelharnis en het Trefpunt in Stad aan ’t Haringvliet.  Dat levert de volgende resultaten op:

  • SGP – 1074 stemmen – in totaal nu 1790 stemmen – 6,1 zetels
  • VKGO – 917 stemmen – in totaal nu 1790 stemmen – 6,1 zetels
  • CDA – 973 stemmen – in totaal nu 1738 stemmen – 6 zetels
  • VVD – 525 stemmen – in totaal nu 894 stemmen – 3,1 zetels
  • PvdA – 322 stemmen – in totaal nu 639 stemmen – 2,2 zetels
  • CU – 531 stemmen – in totaal nu 735 – 2,5 zetels
  • PvdJ – 86 stemmen – in totaal nu 136 stemmen – 0,5 zetels
  • D66 – 382 stemmen – in totaal nu 345 stemmen – 1,2 zetels
  • Groep Jan Zwerus – 557 stemmen – in totaal nu 988 stemmen – 3,4 zetels

De opkomst hier op Goeree-Overflakkee is bijna 70 procent. In Rotterdam is dat nog geen 40 procent, wat historisch laag is. Bij stembureau de Hoeksteen in Middelharnis is er al een voorlopige tussenstand, op partijniveau. VKGO is daar de winnaar, op de voet gevolgd door SGP en het CDA. Een achterblijver is op dit moment de PvdJ. Er wordt daar nu druk geteld voor de stemmen per partijlid.

tweede tussenstand

Eerste reacties SGP, D66 en VKGO 

Na de eerste tussenstand worden drie personen het podium opgeroepen voor een eerste reactie. Dat zijn Peter Grinwis van de SGP, Jeffrey Verlegh van D66 en Johan de Vos van de VKGO.

Grinwis: “Er is nog maar 10 procent van de stemmen geteld, dus laten we afwachten. We hopen dat we 7 zetels blijven te houden.”

Verlegh: “Het is nog vroeg, maar het lijkt erop dat we wel een zetel halen. Ik ben super trots op ons campagneteam. Dat we dit toch voor elkaar gebokst hebben met de beperkte middelen van een nieuwe partij.”

De Vos: “Deze uitslag zegt mij nog weinig. Je moet nooit uitverkopen voordat je de beren geschoten hebt. Aan het einde van de avond kunnen we er wat over zeggen. Tuurlijk is dit een leuk eerste begin, maar we gaan straks de stemmen krijgen van de stembureaus en die zijn bepalend. Ik ben er blij mee, maar je weet niet hoe het verder gaat vanavond.”

Gaan de heren samen verder?

Grinwis: “Dat zal de uitslag straks uit moeten wijzen. Daar kunnen we nog niet op vooruit lopen.”

Eerste tussenstand 

Er zijn bij de eerste tussenstand 3996 stemmen geteld. Dat is ongeveer 10 procent van de stemmen. Dit zijn stemmen die op maandag en dinsdag zijn uitgebracht. In totaal zijn er 41.083 mensen opgeroepen om te komen stemmen. Dit is de verdeling van die stemmen:

  • SGP 716 stemmen – 5,6 zetels
  • VKGO 873 stemmen – 6,8 zetels
  • CDA 765 stemmen – 5,9 zetels
  • VVD 369 stemmen – 2,9 zetels
  • PvdA 317 stemmen – 2,5 zetels
  • CU 317 stemmen – 2,5 zetels
  • PvdJ 50 stemmen – 0,4 zetels
  • D66 155 stemmen – 1,2 zetels
  • Groep Jan Zwerus 431 stemmen – 3,3 zetels

Er zijn nu 31 zetels te verdelen, dat zijn er twee meer dan bij de vorige verkiezingen doordat we de magische grens van de 50.000 inwoners zijn gepasseerd. Deze zetelverdeling is de hele avond met een grote slag om de arm. De restzetels is een ingewikkelde puzzel. Het aantal zetels wordt daarom gegeven met een aantal getallen achter de komma.

eerste zetelverdeling

Toespraak burgemeester

Dames en heren, wat fijn dat u hier bent op deze uitslagenavond. Een uitslagenavond die zich hier in het Prieel afspeelt, en online. Politieke partijen zijn de afgelopen tijd heel druk geweest. En gelukkig is alles tot nu toe goed verlopen. En dan komen we nu tot een hoogtepunt. Hoe gaan de verkiezingen uitpakken?

Mijn nieuwjaarstoespraak had dit jaar het thema ‘Samen kleuren we Goeree-Overflakkee’. Dat doen we door met elkaar de gemeente te bouwen tot een aantrekkelijk, vitaal en duurzaam eiland. Dat is een ambitie die ik ook teruglas in veel verkiezingsprogramma’s.

De afgelopen dagen konden inwoners van Goeree-Overflakkee hun stem uitbrengen. Zij geven letterlijk en figuurlijk kleur aan het politieke landschap op Goeree-Overflakkee in de komende jaren. En het is enorm spannend. Spannend voor de politici die graag willen weten of en zo ja welke rol zij gaan vervullen in het gemeentebestuur van Goeree-Overflakkee. Hoeveel zetels worden het? Wie wordt de grootste partij? Wie valt net buiten de boot?

Gezonde spanning. Ook voor de inwoners. Wie is er gekozen? Welke keuzes worden er in de toekomst gemaakt voor de komende jaren? Het gaat ergens over. Vanavond is spannend, maar het is ook een afsluiting na weken, soms maanden, van campagne voeren. Vele gesprekken zijn gevoerd, debatten zijn gehouden, reclameborden zijn langs wegen gezet en posters achter de ramen geplakt. De standpunten zijn gedeeld op sociale media. U heeft u best gedaan. De kiezer heeft gekozen en de uitslag ligt vast. We weten hem nog niet, maar we weten wel dat we er nu niets meer aan kunnen veranderen. Dit is het.

Ik kijk ernaar uit om hier vanavond met u allen te genieten van dit hoogtepunt van de democratie. In 2018 stonden we ook hier met elkaar. Ik zie bekende gezichten die er toen ook bij waren. Ik zie nieuwe gezichten die er vanavond voor het eerst bij zijn. Maar wat is de tijd veranderd in de afgelopen vier jaar. Het waren bijzondere jaren. De helft van deze periode stond in het teken van de coronapandemie. We moesten met elkaar veel uitzoeken en uitvinden. Maar we hebben er met elkaar een weg in gevonden. We zijn niet blijven afwachten, maar hebben ons vier jaar ingezet voor Goeree-Overflakkee en haar inwoners. Niet voor niets was het thema van het afgelopen coalitieakkoord ‘Goeree-Overflakkee, een eiland waar je energie van krijgt’. En dat zagen we.

Er is en er was vol op energie. Er zijn mooie dingen bereikt. De beroepscampus, deel zuid is al opgeleverd en noord is in opbouw. Nieuwe wijken zijn gebouwd, al kwam de woningcrisis sneller dan er gebouwd kon worden. Fort Prins Frederik in Ooltgensplaat zagen we elke keer weer iets mooier worden. We hebben onze positie versterkt als toeristische trekpleister. Met misschien wel als mooiste opsteker onze vuurtoren van Ouddorp die te zien was bij het Eurovisie Songfestival vorig jaar.

En daarnaast zijn er op het vlak van duurzaamheid en innovatie grote stappen gezet. Er staat ook nog van alles te gebeuren. Zoals in de dorpen waar we met elkaar onder de noemer van Daadkrachtig Goeree-Overflakkee aan de slag zijn om stappen te maken om van het gas af te komen. En ook werken we met veel partijen aan een integrale aanpak voor verslaving. Een aanpak waarin OKO (opgroeien in kansrijke omgeving), de Nederlandse variant van het IJslandmodel, een onderdeel is.

Stuk voor stuk onderwerpen waar we trots op zijn, die ons eiland kleur geven. Stuk voor stuk onderwerpen waarbij ook de gemeenteraad een belangrijke rol heeft gespeeld. En daarom wil ik graag vanaf deze plek de zittende gemeenteraadsleden en collegeleden enorm bedanken voor hun inzet van de afgelopen jaren. Er zijn belangrijke keuzes gemaakt waarbij het altijd goed was om het totaal te bekijken. En dat maakt en maakte niet altijd populair. Maar het is altijd goed het beste te doen voor Goeree-Overflakkee en haar inwoners. Dat vraagt soms durf, lef, maar vooral liefde voor Goeree-Overflakkee.

Tijdens verkiezingsperiodes wordt vaak ingezoomd op de verschillen tussen de partijen. Maar laten we niet vergeten dat er veel overeenkomsten zijn. Het gezamenlijk doel van ons allemaal is het beste doen voor Goeree-Overflakkee.

Vanavond vieren we de democratie van het lokaal bestuur. Zoals we de afgelopen maand hebben gezien, is vrijheid en democratie niet vanzelfsprekend. Dagelijks worden we geconfronteerd met de verschrikkelijke beelden en berichten uit Oekraïne. Het is echt een voorrecht dat wij in de afgelopen dagen naar de stembus konden gaan.

Vandaag ben ik met de gemeentesecretaris een bezoekje wezen brengen aan diverse stemlocaties om te zien hoe het daar gaat. Wij hebben gezien dat de stembureauleden hun taken serieus nemen. En dat is belangrijk. Want onze inwoners moeten op de juiste manier hun stem uit kunnen brengen. En ik ben trots op wat ik zag. Op al die stembureaus en hoe de leden hun taak uitvoerden. En nu wordt er druk geteld en soms herteld op al die stembureau. Ik wil dan ook graag de medewerkers van de bureaus bedanken voor het goed laten verlopen van de dagen.

Een mooie dag voor de democratie in Nederland. We staan aan het begin van een nieuwe periode voor vier jaar. Een nieuw bestuurlijk tijdperk dat weer nieuwe energie geeft aan het lokale bestuur. Verfrissende ideeën, nieuwe coalities en mooie plannen. Ik kijk ernaar uit. Maar ik hoop ook dat we verder gaan op de ingezette weg naar een nog vitaler, aantrekkelijker en innovatief eiland. Misschien veranderen we van koers, maar dat betekent niet dat we het pad moeten verlaten. We zijn al negen jaar met elkaar op weg en er is heel veel werk gedaan. Laat dat niet verloren gaan. Ik heb er alle vertrouwen in dat dat goed komt.

Vertrouwen. Dat wordt de komende periode wel het sleutelwoord. Voor de nieuwe raad, het college en de ambtelijke organisatie. En misschien eigenlijk nog wel meer specifiek het terugwinnen van vertrouwen. Onderzoek wijst uit dat het vertrouwen in de overheid de afgelopen jaren enorm is gedaald. De coronapandemie is hier ook een belangrijke factor in geweest. We leven in een zogenaamde laag vertrouwen samenleving. En ook nog eens in een heel complexe samenleving. En dat maakt dat de nieuwe gemeenteraad en het nieuwe college voor een enorm grote uitdaging staan. Het opbouwen van vertrouwen, door middenin de samenleving te staan, het gesprek aan te gaan, en de juiste, weloverwogen besluiten te nemen. De goede besluiten voor Goeree-Overflakkee. En ook die besluiten goed uit te leggen.

Het wordt een lange, spannende en hopelijk heel gezellige avond. We houden u tussentijds op de hoogte van de tellingen en bouwen zo de spanning een beetje op. Daarbij gaat het wel om voorlopige uitslagen. De definitieve uitslagen zijn morgen pas bekend.

Zetelverdeling 2018-2022

De huidige, of beter gezegd oude, verdeling van de gemeenteraad is als volgt:

  • Zeven zetels voor de SGP
  • Vier zetels voor de VKGO
  • Vier zetels voor het CDA
  • Vier zetels voor de VVD
  • Drie zetels voor de PvdA
  • Drie zetels voor de ChristenUnie
  • Twee zetels voor Eiland van Vrijheid
  • Eén zetel voor Groep Jan Zwerus
  • Eén zetel voor Algemeen Burger Belang

Op de website van de gemeente kun je ook zien welke leden de zetels bekleed hebben de afgelopen vier jaar. Na vanvond komen er twee zetels bij om te verdelen, dan staat het totaal op 31 zetels. Dit komt omdat we sinds de vorige verkiezingen de magische grens van de 50.000 inwoners zijn gepasseerd.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen