Opvang voor Oekraïense vluchtelingen in Dirksland

Foto:

De gemeente is de opvang van Oekraïense vluchtelingen in Dirksland aan het voorbereiden. Dit doen ze samen met CuraMare, Oost West Wonen en Sjaloom Zorg.

Het gaat om drie locaties die worden voorbereid op de komst van de Oekraïners. Het gaat allereerst om het voormalig zorgcentrum de Geldershof. Daarnaast zijn ook Elkersweide en Molenzicht in beeld. Over deze twee locaties is overleg met de huidige en toekomstige gebruikers. Dat zijn Stichting Sjaloom Zorg en Zeeuwse Gronden.

Het streven is dat de eerste appartementen volgende week al klaar zijn voor gebruik. In de Geldershof gaat het om 44 appartementen. Voor de Elkersweide zijn dat er 16 en in de Molenzicht 14. Dit zijn appartementen die niet in de reguliere verhuur komen. De opvang van vluchtelingen op deze locatie heeft dus geen effect op het woningaanbod op het eiland. Hoeveel vluchtelingen er uiteindelijk onderdak kunnen vinden is nog niet duidelijk.

Leegstaande panden

De afgelopen week zijn er veel hartverwarmende initiatieven ontstaan om vluchtelingen op te vangen. De gemeente is gelijktijdig zelf in gesprek gegaan met CuraMare en Oost West Wonen. Zij zijn eigenaren van groter leegstaand vastgoed.

In Dirksland is vorig jaar woonzorglocatie de Bestenwaerd in gebruik genomen. Daardoor staan enkele panden in Dirksland leeg. Er is nog wel wat werk nodig om de complexen klaar te maken voor bewoning. Dat wordt nu geregeld. Er is op dit moment nog geen concrete hulpvraag voor vrijwilligers of helpende handen. Dat kan echter wel snel veranderen.

De Geldershof is tot 1 september van dit jaar beschikbaar. Voor de andere twee locaties is de einddatum nog niet bekend. De gemeente gaat samen met de kerken, zorginstellingen en woningcorporatie op zoek naar de mogelijkheden voor de periode daarna.

Registratie

Daarnaast zijn er ook particuliere opvanginitiatieven. Zo komen er op korte termijn vluchtelingen op een terrein in Oude-Tonge. Verschillende kerken werken samen om dit zo goed mogelijk te regelen. Ook bieden mensen een (vakantie)huis aan voor opvang.

“Goeree-Overflakkee laat haar hart spreken,” zegt de burgemeester vol bewondering. “Het is mooi om te zien dat inwoners en organisaties op het eiland de mensen uit Oekraïne de helpende hand bieden. Er wordt heel veel werk verzet en dat is ook hard nodig. Er is veel te doen.”

Informeren

De gemeente vindt het belangrijk om gastgezinnen en gevluchte mensen uit Oekraïne in beeld te hebben en zo nodig te informeren. Over onderwijs en zorg bijvoorbeeld of uit het oogpunt van veiligheid. Aanmelden kan via www.goeree-overflakkee.nl/noodopvang. Daar is ook informatie over de opvang te vinden. Veel is nog onduidelijk, maar de verwachting is dat de komende periode meer bekend wordt.

Cookieinstellingen