Donderdagmiddag werd op een wel heel speciale manier de vernieuwde zeehondenopvang geopend.
Voorafgaand aan de opening werd er in het restaurant van Zoet of Zout nog gespeecht. “Ons doel is elke zeehond zo goed mogelijk te verzorgen zodat die weer terug de zee in kan, maar we willen ook een breder verhaal vertellen over het gebied waar we leven”, vertelt Wissekerke. “En wat is er nu mooier dan dat verhaal te vertellen aan zoveel mogelijk mensen? Daar gaan we in de nabije toekomst extra invulling aan geven in de nieuwe Expo die bij de opvang zit”.
Jaap van der Hielen, medeoprichter van de zeehondenopvang in Stellendam vertelt over de geschiedenis van de opvang. “De vergunning kwam binnen en vrijwel meteen kwam er een telefoontje van de kustwacht dat ze een zeehond kwamen brengen”, vertelt hij lachend. “We begonnen met een kleine badkuip en we zijn uitgegroeid tot een opvangcentrum met 25 zeehonden en inmiddels hebben we ook al ruim negentig zeehonden terug naar zee gebracht”.
“Ik ben misschien iets minder knap, maar minstens zo betrokken”, grapt wethouder Van der Vlught over de afwezigheid van burgemeester Grootenboer die eigenlijk bij de opening aanwezig zou zijn.
“Je weet niet wat je ziet als je langs de zandbanken bij Ouddorp vaart. Het zijn er honderden. Het lijkt wel alsof je in het buitenland bent, maar het is gewoon in onze regio”, vertelt de wethouder verder in zijn speech. “We mogen hier trots op zijn. Op de mooie natuur, maar zeker ook op de opvang”.
Opening
De verblijfplaats van zo’n 25 jonge zeehondjes is weer open voor publiek na een speciale opening. “We hebben een tijdje moeten oefenen, maar met veel vis en veel geduld is het toch gelukt om twee zeehondjes de opening te laten doen”, vertelt René Wissekerke, voorzitter van Stichting ASeal.
Vrijwel meteen hoor je aanwezigen speculeren over het trainen van zeehondjes, sommigen spreken er ook schande van. Maar niets is minder waar. Twee zeehondenfanaten verzorgen de opening, natuurlijk wel geheel in stijl.
De zeehondenopvang, het restaurant en de Expo zijn vrijwel elke dag te bezoeken, maar kijk voor de zekerheid gewoon even op de
website van de stichtingzodat u niet voor een dichte deur staat. Ook de entreeprijzen zijn daar te vinden.