Gemeente krijgt inclusievere regenboogvlag cadeau

Foto: Sam Fish

Op 14 februari vieren we elk jaar weer de liefde. En stichting Gay op Flakkee heeft dat moment gebruikt om samen met de gemeente de liefde te vieren. Ze hebben namelijk de nieuwe, inclusievere, regenboogvlag overhandigd. Ze willen hiermee laten zien dat de liefde er mag zijn voor iedereen.

Door Sam Fish

Gay op Flakkee-penningmeester Lennart van Dam overhandigde de vlag aan wethouder Berend Jan Bruggeman. Met het brede Sociaal Domein in zijn portefeuille hijst hij elk jaar de regenboogvlag tijdens Coming Out Day. Op 11 oktober van dit jaar gebeurt dat dus voor het eerst met de nieuwe inclusievere vlag.

Bruggeman is blij met de nieuwe vlag. “We hijsen de vlag elk jaar met trots. We vinden dat iedereen op Goeree-Overflakkee zichzelf moet kunnen zijn. Met deze nieuwe vlag stralen we dat nog meer uit. Ik waardeer daarom het cadeau van Stichting Gay op Flakkee,” laat hij weten. “Het duurt nog even, maar op 11 oktober gaat deze mooi wapperen voor het gemeentehuis.”

Cadeau

“Met Valentijnsdag vieren we de liefde,” vertelt Lennart van Dam. “Dat doe je met je partner of misschien iemand die je leuk vindt. Maar de norm blijkt nog heel vaak een man-vrouw relatie. En dat is iets dat moet veranderen. Met de komst van de nieuwe regenboogvlag vonden we het een goed idee deze ook cadeau te doen aan de gemeente. Met die nieuwe vlag wordt het nog duidelijker dat iedereen de liefde mag vieren. Dat het gaat om het persoonlijk geluk, in welk lijf je ook zit en op wie je ook verliefd wordt.”

Ter plaatse bleek dat de nieuwe vlag een slag kleiner was dan de vorige. “Dat kunnen we oplossen hoor,” belooft Van Dam. “Dan zorgen we gewoon dat er een groter formaat deze kant op komt zodra we de vlag gaan hijsen met Coming Out Day in oktober.”

Nieuwe regenboogvlag

De regenboogvlag is al sinds de jaren ’70 het symbool voor de LHBTI+-gemeenschap. Ook hier op Goeree-Overflakkee wappert deze kleurrijke vlag tijdens Coming Out Day. Scholen, het politiebureau, Zuidwester en de gemeente Goeree-Overflakkee hijsen hem dan in top. Maar niet iedereen herkende zich in die regenboogvlag. En dus moest er iets veranderen.

De basis is hetzelfde gebleven met de zes banen van rood, oranje, geel, groen, blauw en paars. Maar daar is aan de linkerzijkant een driehoek bijgekomen. Deze heeft de kleuren van de transgendervlag én twee banen met zwart en bruin. Die twee staan voor mensen van kleur binnen de LHBT-plus gemeenschap. De bruine en zwarte strepen representeren daarnaast mensen die leven met hiv/aids en mensen die eraan overleden zijn. De kleuren vormen samen een pijl, die staat voor de vooruitgang die nog geboekt moet worden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen