Inwoners GO kunnen nu besparen op energiekosten

Foto: Afbeelding van Bruno /Germany via Pixabay

De energieprijzen stijgen flink de komende tijd. Daardoor betalen we steeds meer voor stroom en gas. En dat kan een flinke aanslag zijn op de portemonnee. Maar de gemeente heeft iets bedacht voor de inwoners van het eiland.

De gemeente biedt alle inwoners vanaf nu de mogelijkheid om een nieuw energiecontract af te sluiten. Dat kan via Gezondverzekerd.nl – Goedkope-energie. Zij biedt samen met een aantal energieleveranciers contracten aan. Inwoners kunnen op de website van de organisatie kijken naar hun contract. Wat zijn de huidige kosten? En loont het om over te stappen? Of is het misschien beter om te blijven? Dat kan het geval zijn als er sprake is van een vast energiecontract.

Voor iedereen

De gemeente biedt al enkele jaren via deze weg de gemeentepolis aan. Dat is een collectieve zorgverzekering voor inwoners met een laag inkomen. Ook mensen met een chronische ziekte of beperking kunnen daar gebruik van maken. Het nieuwe energieaanbod met groene stroom is toegankelijk vor iedereen. De verwachting is wel dat het juist voor minima een oplossing kan zijn.

“De energie is momenteel niet goedkoop,” weet ook wethouder Berend Jan Bruggeman. “De gestegen energiekosten betekenen voor veel gezinnen een flinke hap uit hun maandbudget. Het mooie van dit aanbod is wel dat hier sprake is van maatwerk. Er wordt gekeken naar wat iemand nu voor contract heeft en wat de beste optie is. Dat betekent eerlijk advies. Dat zou dus ook kunnen betekenen dat het toch beter is om te blijven zitten waar je nu zit.”

Overstappen

Op dit moment heeft overstappen van geen zin voor mensen van een contract voor langere tijd. Dat komt door lagere energietarieven op het moment van afsluiten. Ongeveer 45 procent van alle Nederlanders heeft echter een variabel contract. Dat zorgt ervoor dat overstappen voor hen waarschijnlijk wel voordeliger is.

Bijkomende voordelen zijn dat mensen via Gezond Verzekerd niet geweigerd kunnen worden door de energieleverancier. Je hoeft er geen borg te betalen. En daarnaast krijg je de eventuele overstapboete snel op de rekening gestort. Die krijg je soms als je van leverancier wisselt.

Energie besparen

Naast het wisselen van leverancier is het ook mogelijk om te besparen door te verduurzamen. De gemeente wil inwoners hierbij helpen. Daarom biedt de gemeente onder andere een duurzaamheidslening aan. Hiermee kunnen huiseigenaren tegen gunstige voorwaarden geld lenen om duurzame aanpassingen te doen. Ook is er het Energieloket van de gemeente. Dat is een initiatief van Coöperatie Deltawind in opdracht van de gemeente. Daar kunnen inwoners bijvoorbeeld gratis een energiecoach inschakelen om energie te besparen.

Tegemoetkomingen

Al eerder werd bekend dat het kabinet met een eenmalige tegemoetkoming komt. Dat gaat om ongeveer 200 euro. Het kabinet wil daarmee lagere inkomens tegemoet komen bij het betalen van de energierekening. Dat is specifiek voor inwoners op of net boven het sociaal minimum.

Mensen in de bijstand ontvangen dit bedrag automatisch. Het is de bedoeling dat anderen die hiervoor in aanmerking komen zich melden bij de gemeente. De verwachting is dat deze regeling in het eerste kwartaal van dit jaar beschikbaar is. Dan wordt ook duidelijk wie van de regeling gebruik kan maken en hoe de toeslag uitgekeerd wordt.

Cookieinstellingen