Gemeente Goeree-Overflakkee gaat ‘afvalboa’ inzetten

Foto: PR Gemeente Goeree-Overflakkee

De RAD werkt al met een afvalcoach om mensen te helpen bij het scheiden van afval. Maar de gemeente komt nu ook met een afvalboa.

Deze persoon richt zich vooral op het handhaven bij bijplaatsingen naast containers en gedumpt afval. De focus ligt ook op de verschillende hotspots waar mensen al ruim voor de ophaaldag hun PMD-zakken buiten hangen.

De palen met vuilniszakken zijn voor inwoners, de RAD en de gemeente al langer een doorn in het oog. De afvalcoach heeft op diverse plekken al gesprekken gevoerd en mensen gewaarschuwd. In het ergste geval zijn er zelfs kroonringen verwijderd. Op een gegeven moment is er echter geen andere optie meer dan te moeten handhaven.

Extra service

“We weten inmiddels echt wel hoe het moet,” reageert wethouder Daan Markwat. “Veel te vroeg je PMD-zakken ophangen levert een verrommeling op van het straatbeeld. En als er één zak hangt, dan volgen er meer. Bovendien is de kans groot dat de zak in de tussentijd kapot gaat. En dan komt het afval in de omgeving terecht.”

Overigens is het ophalen van de PMD-zakken een extra service. Het plasticafval kan namelijk ook nog steeds naar diverse PMD-verzamelcontainers gebracht worden. “Als mensen geen opslagruimte hebben, kunnen ze de zakken gewoon wegbrengen. Er is geen excuus om je zakken te vroeg aan te bieden. Doe het niet, houd het netjes met elkaar. Samen zijn we verantwoordelijk voor onze openbare ruimte.”

Overtreders

De afvalboa richt zich niet op de inwoners die per ongeluk iets fout doen. De focus ligt echt op de doelbewuste en frequente overtreder. Zij riskeren een boete van meer dan 100 euro. Als er verkeerd afval wordt aangeboden, dan wordt deze niet meegenomen door de vuilniswagen. Bijvoorbeeld als er piepschuim in de zak zit. De zak wordt dan voorzien van een rood label. Het is dan aan de eigenaar van de zak om deze weer mee naar huis te nemen. Het afval dient op de juiste manier aangeboden te worden.

De handhaver richt zich op locaties waar meldingen over zijn en zal zich inzetten om te achterhalen van wie de zak is. Deze persoon kan dan een boete verwachten.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen